Video: Eesti president mälestas Rwanda genotsiidi ohvreid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid Rwandas.
President Kersti Kaljulaid Rwandas. Foto: Kuvatõmmis videost/Youtube

Aafrikas viibiv Eesti president Kersti Kaljulaid külastas Gisozis asuvat Rwanda genotsiidi memoriaali. Rwanda väljaanne Kigali Today laadis oma Youtube'i kanalile meie presidendi külaskäigust video.

President Kaljulaid kohtus Rwandas sealse presidendi Paul Kagamega. Kohtumisel räägiti lisaks novembri lõpus Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal toimuva Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumisele ja Eesti ÜRO kampaaniale ka Eesti ja Rwanda kahepoolsetest suhetest ning võimalikust koostööst Eesti ettevõtetega digivaldkonnas.

Lisaks tutvustas Ruanda IT minister president Kaljulaidile riigi digilahendusi.

Rwanda genotsiidi käigus hukkus vähemalt 800 000 inimest. Selle viisid läbi hutu äärmuslased, kes ründasid tutsisid.
Rwanda genotsiidi käigus hukkus vähemalt 800 000 inimest. Selle viisid läbi hutu äärmuslased, kes ründasid tutsisid. Foto: CORINNE DUFKA/Reuters/Scanpix

Genotsiidi käigus tapeti 1994. aastal vähemalt 800 000 Rwanda elanikku ehk 5-10 protsenti rahvastikust umbes 100 päeva jooksul. Suur osa ohvritest olid tutsid, kes on Rwanda etniline vähemus. Tapeti koguni 75 protsenti tutsidest.

Genotsiid oli põhjustatud Rwanda sisepingetest. Vägivalla päästis valla president Juvénal Habyarimana lennuki allatulistamine, misjärel relvastatud hutud ründasid tutsidest tsiviilisikuid.

Homme Eestisse naasev president Kaljulaid sõitis Aafrikasse esmaspäeva õhtul. Töövisiidi jooksul kohtus ta Aafrika Liidu esindajatega ning Etioopia ja Rwanda presidentidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles