Suitsukeeld vanglas riigikohtu otsust veel ei saanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu vangla.
Tartu vangla. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Riigikohus ei langetanud veel otsust vanglates rakendatud suitsetamiskeelu osas, leides, et esmalt peab selles küsimuses sisulise otsuse langetama alama astme kohus.

Tartu halduskohus rahuldas 8. novembri määrusega kinnipeetava Andrei Talõzini taotluse ja peatas Viru Vangla direktori 24. aprilli suitsukeeldu käsitleba käskkirja Talõzini suhtes.

Lisaks sellele tunnistas halduskohus põhiseadusvastaseks ja jättis kohaldamata justiitsministri eelmise aasta 6. oktoobri määrusega tehtud muudatused vanglate sisekorraeeskirjas. Halduskohus märkis sealjuures, et kohtupraktikas on peetud lubatavaks põhiseaduslikkuse järelevalve taotluse lahendamist väljaspool kohtuotsuse tegemist.

Tartu halduskohus saatis 8. novembril oma määruse põhiseaduslikkuse järelevalve menetluse alustamiseks riigikohtule, mis aga jättis selle esmaspäeval läbi vaatamata. Riigikohus leidis, et Tartu halduskohtu taotlus vanglate sisekorraeeskirja punktide põhiseaduspärasuse kontrollimiseks ei ole lubatav, kuna Tartu halduskohus ei ole 8. novembri määruse tegemisel lõplikult otsustanud asjakohase õigusküsimuse üle.

Kuna riigikohus halduskohtu määruseid ei muutnud, vaid jättis pelgalt taotluse läbi vaatamata, jäi kehtima ka kinnipeetava Talõzini osas tehtud esialgne õiguskaitse ehk vangil on erinevalt saatusekaaslastest õigus vanglas suitetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles