Tähtvere puhkepargis saab nüüd kaljuronimist harjutada

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere puhkepargis saab nüüd kaljuronimist harjutada
Tähtvere puhkepargis saab nüüd kaljuronimist harjutada Foto: Margus Ansu

Tartu ronimisharrastajatel on põhjust rõõmustada, sest Tähtvere puhkepargi võimlemislinnakus sai möödunud reedel valmis Emajõelinna esimene välironimissein.

Tähtvere puhkepargi juhataja Marti Viilu ütles, et ronimisseina rajamisele hakati mõtlema juba paar aastat tagasi. «See on tehtud Tartu ronijate initsiatiivil ning on meie võimlemislinnakule hea täiendus,» lausus Viilu.

Metallkonstruktsioonidele toetuv vineerist sein on 3,5 meetrit kõrge ning umbes 13 meetrit pikk. Viilu sõnul nimetatakse seda madalronimisseinaks ning sellel turnimine ei vaja eraldi julgestust. Seina kasutamine on kõigile tasuta ning ronija tegutseb seal omal vastutusel.

Tähtvere seinast on üks osa vertikaalne, teine osa viie- ja kolmas viieteistkümne kraadise nurga all.

Esialgu plaaniti kõik vajalikud tööd tellida ühelt firmalt,  lõpuks otsustati kasutada mitme firma teenust. «Ühe firma käest tellides oleks hind tulnud liiga kallis. Praegu saime aga umbes 16 000 euroga hakkama,» selgitas Viilu.

Sobiv ka algajatele

Tähtvere seinast on üks osa vertikaalne, teine osa viie- ja kolmas 15-kraadise nurga all. 

Kuna sein on mõlemalt poolt kasutatav, saavad seal ronimistrenni teha ka need, kelle oskused pole veel kuigi head.

Möödunud reedel keerati seinale külge esimesed sada nukki. «Esialgu panime vähem, sest talveks tuleb need nagunii maha võtta, aga tegelikult on seinale ette nähtud 420 nukki,» kirjeldas Viilu.

Ronimisseina projekteeris maastikuarhitekt Gen Mandre, kes on ka ise aktiivne ronimisharrastaja. Tema sõnul võib valminud seina nimetada katseprojektiks, millest Tartu ronimiskogukond on unistanud juba ammu.

«Katseettevõtmine on ta seetõttu, et me soovime seeläbi koguda tagasisidet ka mitteronijatest huvilistelt. Teiseks pakub see praegustele ronijatele uusi võimalusi. Näiteks suvisel ajal, kui spordisaalid on suvepuhkusel, polnud varem võimalik kusagil treeninguid läbi viia,» rääkis Mandre ning oli tulemusega rahul.

«Kindlasti avab see uued võimalused ja loodetavasti tekib tänu sellele ronimiskohti veelgi juurde,» lisas ta.

Lastele ja täiskasvanutele

Projekteerija sõnul on tänapäeva mänguväljakud üldiselt mõeldud kuni 12-aastastele lastele. Tavaliselt on seal liumägi, liivakast ja turnimisredel. Ronimissein pakub aga võimalust ka vanematele lastele ning samuti täiskasvanutele. 

«Eriline on see ka selles mõttes, et ta peaks süstima projekteerijatele teadlikkust, et selline lahendus laiendab mängu- ja spordiväljakute kasutajaskonda,» lausus Mandre, kelle hinnangul tegeleb Tartus aktiivselt kaljuronimisega umbes 200 inimest. Ronimas käiakse ülikooli spordihoones ja Lõunakeskuses.

«Need mõlemad on ruumides ja seetõttu oli väliseina väga vaja. Kui kogukond suureneb, tuleb hakata otsima võimalusi ka uue siseseina tegemiseks,» lisas ta. 

Tähtvere seinal hakatakse järgmisel suvel korraldama ka treeninguid ja võistlusi. «Meie soov on ronimiskogukonda suurendada,» sõnas Mandre ning tuletas meelde, et sportronimine on nüüdsest ka olümpiaala.

Lähinädalatel peaks Tähtvere puhkepargis valmis saama ka BMX-rataste stardimäe katus. Viilu sõnul on õigupoolest katus juba valmis, kuid vaja on veel lõpetada haljastustööd. Samuti tuleb taastada ehitusega kannatada saanud stardimäe kiviparkett. 

«Esialgu oli meil lootus, et saame katuse suve alguseks valmis, aga siis tekkisid selle konstruktsioonilise lahenduse kohta küsimused. Järelevalve ja konstruktor muutsid vundamendi lahendust ja see pani asja venima. Lõplik lahendus sai aga palju tugevam,» selgitas Viilu. 

Stardimäe katuse ehitas OÜ Ajaver ja projekteeris OÜ Voluut. Kogu projekt läks linnale maksma umbes 30 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles