Eurosaadikud muretsevad kehaskannerite pärast

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuväljade turvakontrollis kasutatavad  millimeeterlaine skännereid paljastavad ka kehakumerusi..
Lennuväljade turvakontrollis kasutatavad millimeeterlaine skännereid paljastavad ka kehakumerusi.. Foto: AFP Photo/SCANPIX.

Euroopa Parlament muretseb plaani pärast lubada liikmesmaade lennujaamadesse paigaldada püsiseadmed, mis valgustaksid reisijaid senisest võimsamalt läbi ja tooksid ekraanil nähtavatele ka riiete all silmale varju jääva.

 

Kehaskannerite võimalik kasutamine lennujaamades võib saadikute arvates avaldada «tõsist mõju kodanike põhivabadustele», teatas europarlamendi pressiteenistus. Euroopa Komisjoni vastavat ettepanekut kaalunud saadikud seadsid kahtluse alla selliste seadmete vajalikkuse ning nõudsid olukorra lähemat uurimist.

Saadikute arvates võivad kehaskannerid küll olla üheks tehniliseks lahenduseks turvalisuse kõrge taseme hoidmisel, kuid samas leidsid nad, et nende kasutamine «võrdub virtuaalse alastiolekus läbiotsimisega», mis omakorda mõjutab tõsiselt õigust privaatsusele, andmekaitsele ja inimväärikusele.

Tulevikus kätega kompamist asendada võivad skannerid, mis paljastavad muu hulgas ka reisijate riietealuseid kehapiirjooni, on juba praegu mitmel pool kasutusel ning neid on katsetatud ka näiteks Helsingi Vantaa lennujaamas Soomes, vahendas Helsingin Sanomat agentuuri STT.

Euroopa Parlament on aga seisukohal, et otsuse tegemiseks ei ole veel vajalikud tingimused täidetud, kuna oluline teave puudub, sest pole uuritud meetme mõju tervisele või põhiõigustele.

Saadikud soovivad seetõttu, et komisjon viiks kolme kuu jooksul läbi vajalikud hindamised ning konsulteeriks Euroopa andmekaitseinspektori ja Euroopa Liidu Põhiõiguste Ametiga, ning vajadusel lubavad nad võtta ka järelmeetmeid.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles