Eestisse tulnud hindu pole riigilt sentigi sotsiaaltoetusi saanud

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venkateshwarlu Indla
Venkateshwarlu Indla Foto: Hõbe taldrik

25-aastat tagasi Eestisse tulnud hindu ütles Kuu-uurijale, et sotsiaaltoetused teda Saksamaale pole suutnud meelitada.

«Neil, kes ei taha töötada, on Saksamaal kergem, kui Eestis.» 

1992. aastal Eestisse tulnud hindu tunnistas, et külm ilm hirmutas algul päris ära. Nii läks ka Venkatesh paljude teiste kombel Saksamaale õnne otsima. «Seal oli palga mõttes parem, aga mulle ei meeldinud seal. Mulle meeldib Eestis rohkem,» ütles ta. Venkateshwarlu tunnistas, et pole Eesti riigilt sentigi sotsiaaltoetusi saanud. 

Venkat alustas 1992. aastal tööd India restoranis Tallinna vanalinnas. 2008. aastal võeti ta tööle Tallinna ühte kõige tunnustatumasse India restorani Chakra, kus on ta ka tänapäeval üks omanikest.

Eesti keelt ladusalt kõnelev mees on äriregistri andmetel juhatuse liige viies erinevas organisatsioonis, mis valdavalt seotud india toidu valmistamisega.

Eesti ja Saksamaa toetustel peaaegu kümnekordne vahe 

Pärast vastava otsuse saamist rahvusvahelise kaitse andmise kohta on inimene Eesti elanik, kelle andmed on kantud rahvastikuregistrisse. Siis on tal õigus toimetuleku- ja muudele toetustele.

Käesoleval aastal on toimetulekupiiri suurus 130 eurot kuus üksi elavale isikule ja perekonna esimesele liikmele, samuti perekonna kõigile alaealistele liikmetele.  Iga järgmise täisealise perekonnaliikme toimetulekupiir on sel aastal 104 eurot kuus. 

Kui pagulaseperre sünnib laps või seal kasvab alla pooleteise aastane laps, on ühel vanemal õigus saada vanemahüvitist. Kuna eeldatavalt ei ole see vanem eelmisel kalendriaastal Eestis töötanud, on vanemahüvitise suuruseks minimaalne vanemahüvitise suurus, ehk hüvitise määr. Käesoleval aastal on hüvitise määr 430 eurot. Kui vanem on juba Eestis töötanud, arvutatakse vanemahüvitis tavareeglite alusel.

Varjupaigataotlejale, kes ei ole rahvusvahelist kaitset saanud, toimetulekutoetust ei määrata, kuid sellegi poolest on tal võimalus saada kuni 130 eurot rahvusvahelise kaitse andmise seaduse alusel. 

Saksamaal elamisloa saanud pagulased saavad sotsiaaltoetusena alla 60 protsendi keskmisest palgast, ehk veidi üle tuhande euro.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles