Kadunuks peetud seikleja Benedict Allen: ma ei olnud kadunud ja ma ei vajanud päästmist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benedict Allen
Benedict Allen Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Eelmisel nädalal teatas mitu väljaannet, et inglasest seikleja ja filmimees Benedict Allen kadus Paapua Uus-Guineas peaküttide hõimu otsides.

Briti välisministeerium võttis mehe pere palvel kontakti Paapua Uus-Guinea võimudega, kes asusid väidetavalt kadunuks jäänud rändurit otsima, edastab The Guardian.

57-aastane Allen leiti selle riigi loodeosa džunglist, kus ta oli sattunud hõimudevahelise vaenu keskele, kuid ta ei olnud kannatada saanud ja oli hea tervise juures.

Benedict Allen
Benedict Allen Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Alleni teatel lasi ta endale helikopteril järele tulla ja end koju tuua, et mitte lasta oma perel pikemalt muretseda.

«Ma ei oodanud, et mind tullakse päästma, ma ei ole kunagi lubanud end päästa. Oma pere pärast lasin end siiski sealt ära tuua,» teatas filmimehest seikleja.

Enne enda päästmist tegi Allen endast kodustele video, et temaga on kõik korras ja nad ei muretseks enam.

«Olen valmis ka ohuolukordadeks, mil pean kaamerasse ütlema, et kui mind ei leita, siis nad viiks viimase minu tehtud video Briti saatkonda. Sellel videol näitan naise ja laste fotosid,» sõnas inglane.

Allen selgitas, miks talle ei meeldi reisidel mobiiltelefoni ega GPS-seadet kaasas kanda.

«Ma ei kasuta tänapäevaseid asukoha määramise ega kommunikatsiooni abivahendeid, sest tahan sulanduda keskkonda,» sõnas Allen.

Benedict Allen Amazonases
Benedict Allen Amazonases Foto: benedictallen.com

Allen andis pärast koju saabumist intervjuu oma sõbrale, BBC julgeolekureporterile Frank Gardenerile sõnades, et oma viimase reisi ajal haigestus ta malaariasse. Need kaks meest on varem koos seigelnud Amazonases.

Benedict Allen (paremal) ja Frank Gardner
Benedict Allen (paremal) ja Frank Gardner Foto: Kuvatõmmis/Youtube

«Haige olemine kurnas mu vaimu, mitte niivõrd keha. Olen varem haigestunud malaariasse viiel korral,» lausus seikleja.

Alleni sõnul tahtis ta otsida peaküttidest Yaifo hõimu, kellel praktiliselt puudub välise maailmaga kontakt.

«Ma ei kadunud ära, oskan orienteeruda ja tean alati, kus olen. Olin piirkonnas, mida mõni aeg enne minu saabumist tabas torm ja selle tõttu olid paljud paigad läbimatud. Probleeme tekitas see, et mu moskiitovõrk ei olnud vastupidav ja sain aru, et mul on malaaria. Vihma tõttu olid mu malaaariaraviks mõeldud tabletid lahustunud ja ma ei saanud neid võtta. Mõistsin, et olen keset hõimudevahelist sõda,» sõnas seikleja intervjuus.

Alleni sõnul jõudis ta helikopterite õhkutõusmis- ja maandumisraja juurde. Olles seal mõni aeg, nägi ta helikopterit, mis oli talle  järele saadetud. Seikleja arvates täitis ta oma missiooni 80–85 protsendi ulatuses.

Benedict Allen
Benedict Allen Foto: Andy Butterton/PA Wire/PA Images/Scanpix

Allen on taas koos oma naise ja kolme lapsega, kuid üsna pea on tal teoksil uus retk.

Allenil on leping BBCga, millele ta on ka varem teinud dokumentaalfilme ja seiklussaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles