Patriarh Kirill: intelligendid veavad meid maailmalõppu (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirill pühitseti 16. Moskva ja kogu Venemaa patriarhiks 2009. aastal.
Kirill pühitseti 16. Moskva ja kogu Venemaa patriarhiks 2009. aastal. Foto: Sergey Pyatakov/Scanpix

Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill  kuulutas eile, et maailm on oma lõpu äärel, vahendas RIA Novosti.

Vene õigeusukiriku pea süüdistas eile, et maailma lõpu toovad oma tegudega lähemale vene intelligents ja kultuuriringkonnad, sest nende kino- ja teatritaiesed ajavad inimesi segadusse ja ahvatlevad neid patustama.

Kirill tõi paralleeli ajaloost, kuidas praegune kultuuriintelligents kordab samu vigu nagu nende eelkäijad möödunud sajandi alguses, kelle tegevus hukutas riigi ja tõi kaasa revolutsiooni.

«Me ei saa olla pimedad, et mitte näha, et need kohutavad ajaloolised sündmused on kordumas,» ütles eile 71-aastaseks saanud Kirill pärast Moskva Päästja Kristuse katedraalis peetud jumalateenistust koguduse poole pöördudes.

Vene õigeusukiriku patriarh usub, et maailma lõpu toovad oma tegudega lähemale vene intelligents ja kultuuriringkonnad, kes ajavad inimesi segadusse ja ahvatlevad neid patustama.

Patriarhi sõnul saab maailma päästa vaid ühiskonna kokkuhoidmine. «Praegu on aeg kõigil tervemõistuslikel jõududel ühineda,» sõnas kirikupea. «Oleme sisenemas inimtsivilisatsiooni jaoks väga kriitilise tähtsusega ajajärku. See on ka põhjus, miks kirik, kunstnikud ja kultuuritegijad, meie kirjanikud ja teadlased – kõik, kes meie isamaad armastavad – peaks ühinema.»

Eilne avaldus ei olnud esimene kord, kui patriarh maailmalõpu saabumist kuulutanud on. 2013. aasta juulis rääkis ta Moskva Kaasani katedraalis, et viimasel ajal paljudes riikides toimuv geiabielude legaliseerimine on «väga ohtlik apokalüptiline sümptom».

«Me oleme viimasel ajal olnud tunnistajaks paljudele kiusatustele: mõned riigid kiidavad heaks patu ja õigustavad seda seadusega,» rääkis Kirill toona.

«Samal ajal aga need, kes järgivad oma südametunnistust ja võitlevad selliste vähemuste poolt peale surutud seaduste vastu, saavad tunda repressioone,» lisas ta.

Patriarh rõhutas, et inimkond on tihti võidelnud kujuteldava vabaduse nimel, mis hiljem on toonud kaasa türannia, paljude inimeste surma ja moraalse allakäigu. «Kui vabaduse kaudu valitakse patt, siis järgnevad sellele surm, terror ja diktatuur, mis sunnivad inimest kaotama oma isiksust ning allutama oma elu madalatele instinktidele,» sõnas patriarh.

Samuti polnud eilne sõnavõtt esimene kord, kui Kirill kutsus inmesi ühise eesmärgi nimel koonduma. Möödunud aasta oktoobris tegi ta avalduse, kus rõhutas, et terrorismivastane võitlus peaks olema riikide ühine pingutus. «See ei ole vaid Venemaa võitlus. See on kõikide riikide ülesanne, kurja võitmiseks tuleb jõud liita ja just seda nimetan ma pühaks sõjaks.»

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles