Uurima hakatakse USA sõdurite seotust sõjakuritegudega (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdurid.
USA sõdurid. Foto: John Bazemore/AP/Scanpix

Haagis asuv Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) hakkab uurima võimalikke sõjakuritegusid Afganistanis, mille võisid toime panna USA sõdurid, CIA, Afganistani armee võitlejad ning Talibani mässulised.

See on esimene kord, mil Haagi kohtu peaprokurör Fatou Bensouda uurib ameeriklastega seotud sõjakuritegusid. Bensouda loodab, et see uurimine lõpetab karistamatuse tunde Afganistanis.

Prokuröri formaalne samm võib tekitada konflikti Washingtoniga, sest USA ei tunnista Haagi kohtu kompetentsi mõista õigust USA kodanike üle. Ameeriklased võivad saada süüdistused kuritegude eest, mis on väidetavalt toime pandud riikides, mis on omakorda kohtu liikmed. Liikmete hulgas on ka Afganistan.

USA välisministeerium uurib taotlust, aga on vastu kohtu sekkumisele Afganistanis. Avalduses teatati, et USA relvajõudude liikmete uurimine oleks põhjendamatu. Samuti väideti, et selline uurimine ei aitaks kuidagi kaasa rahu ja stabiilsuse saavutamisele Afganistanis.

2002. aastal asutatud Rahvusvaheline Kriminaalkohus on maailma esimene alaline kohus, mis keskendub inimsusevastaste kuritegude, sõjaroimade ja genotsiidi uurimisele. ICC soovib karistada kõrgetel ametikohtadel olevaid kahtlusaluseid, kelle juhtumeid erinevate riikide õigusorganid menetlenud ei ole.

Kohtu sõnul süüdistatakse Talibani ja selle liitlasi inimsusevastastes kuritegudes ja sõjakuritegudes, mille ohvriks langes aastatel 2009-2016 umbes 17 700 inimest. Dokumentidele tuginedes oli käimas laialdane ja süstemaatiline hirmukampaania ning aset leidsid sihipärased tapmised ja inimröövid.

Afganistani relvajõud on prokuröride sõnul samuti süsteemse tapmise ja piinamisega seotud.

USA sõdurid Afganistanis.
USA sõdurid Afganistanis. Foto: TOMADA SEBASTIANO/SIPA/SCANPIX

Bensouda sõnul soovib kohus uurida USA vägede tegevust Afganistanis ja ka CIA töötajate tegevust. CIA hoidis sõjavange salajastes asukohtades Afganistanis, Poolas, Leedus ja Rumeenias. Kõik nimetatud riigid on ICC liikmed.

Bensouda sõnul on tõenditele tuginedes õigus arvata, et USA sõdurid ja CIA agendid piinasid, vägistasid ja alandasid kinnipeetavaid, seda eriti aastatel 2003 ja 2004. Prokuröri alluvate sõnul on alust arvata, et piinamistega olid seotud vähemalt 54 USA sõdurit ja 24 CIA agenti.

Pentagoni kõneisik, õhujõudude kolonelleitnant Mike Andrews väitis, et kaitseministeerium ei usu, et ICC uurimine oleks õigustatud ja kinnitas, et USA relvajõudude liikmed järgivad sõjaõigust.

ICC prokuröride sõnul on USA küll läbi viinud mitmeid uurimisi seoses väidetavate kinnipeetavate piinamise juhtumitega, aga nende uurimiste käigus käsitleti vaid intsidente, mille osalised olid madalamate auastmetega.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch rahvusvahelise õiguse direktor Richard Dicker tervitas otsust võimalikke kuritegusid uurida. Tema sõnul näitaks see, et keegi ei saa võimu kuritarvitada vaid seetõttu, et nende taga seisab võimas riik.

Ajaraami pole uurimiste osas veel paika pandud. Ohvritel on aega järgmise aasta 31. jaanuarini, et kohtuga suhelda. Seejärel otsustavad ICC kohtunikud, kas uurimist alustatakse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles