Galerii: Tauno Kangro skulptuurist loodetakse uut maamärki

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harjumaale Laagrisse Saue valla keskusesse pandi novembri alguses üles hiidporgandi kuju koos jäneseperega. Kuju autoriks on skulptor Tauno Kangro.

Laagri Jõekääru pargi kelgumäe otsa paigutatud skulptuur «Suur saak» kujutab endast 1,4 meetri kõrgust porgandit, mille otsas möllab üks suurem jänes, kelle poos viitab loomakese pingutusele juurikas maast välja tõmmata. Alt toetab väiksem jänes, püüdes tagakäppadel seistes ja porgandile toetudes suuremat looma tema eesmärgis aidata. Kujust loodetakse kujunevat valla sümbol ja maamärk ning see valiti välja kaheksa kavandi seast.

Žürii otsus ei olnud üksmeelne. Saue vallaleht kirjutas suvel, et žüriis olnud kunstiinimesed Irja Kändler (keraamik) ja Gea Sibola Hansen (Eesti Kujurite Ühendus) leidsid, et skulpturaalne maamärk peaks olema vastupidav ning pigem lakoonilise ja puhta vormikeelega. N-ö tavainimesed soosisid pigem lustlikke ja mängulisemaid ideid.

ERRi uudiste andmetel jõuti Tauno Kangro kujuni avaliku ideekonkursi käigus ning kompositsiooni tegemine läks vallale maksma 42 000 eurot.

Saue Sõna andmetel esitas Tauno Kangro paari aasta eest Saue linnale ideekavandi panna kohalikku raudteejaama legendaarse jaamaülema kuju, kes võttis ja saatis ronge teele koos lambaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles