Roheline elekter on tavalisest börsipaketist vaid õige pisut kallim

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elektrihind.ee

Eesti on riik, kus üldiselt austatakse loodust ja looduslähedast mõtteviisi ning kus ka kõikvõimalikud innovaatilised lahendused võetakse kiiresti omaks. Ent rohelise energia puhul pole see siiani miskipärast veel niimoodi läinud.

Imatra Elektri elektriäri juht Sven Pitkve usub, et üks põhjusi, miks pole suhtumine rohelisse energiasse liialt positiivne, on ehk vana kinnistunud arusaam justkui see oleks üüratult kallis. „Aga tegelikult pole see kodutarbijale rahaliselt absoluutselt mitte mingisugune koorem,“ kinnitab ta.

Võrreldes elektrihind.ee veebilehel keskmist tavalist börsipaketti Imatra rohelise energia paketiga, on igakuine kulu umbes 3,5 protsendi võrra kõrgem. Keskmise korteriomaniku jaoks tähendaks see kuus mõnikümmend senti lisakulu ning keskmise majaomaniku jaoks oleks igakuine elektriarve vaid paari euro võrra suurem. Ent sääst loodusele oleks loomulikult korvamatu.

„See on üks võimalus, kuidas elukeskkonda panustada ja seda parandada. Ja eriti oluline on see tegelikult ettevõtete jaoks – täna lähevad paljud globaalsed korporatsioonid üle taastuvenergiale, sest nad on aru saanud, miks on vastutustundlik ettevõtlus oluline ning kasulik,“ toob Pitkve välja põhjusi, miks valida just jätkusuutlik energialiik.

Ta lisab, et kui näiteks Suurbritannias või Kanadas on palju selliseid ettevõtteid, kes ainult erinevaid rohelisi elektripakette müüvadki, siis Eestis on Imatra üks vähestest, kes rohelist paketti oma tootevalikus pakub, enamikel müüjatel pole sellist valikut nimekirjaski. Imatra rohelisel elektril on rahvusvaheliselt tunnustatud EKOenergia märgis, mis tähendab, et elekter on pärit vaid jätkusuutlikest taastuvatest energiaallikatest ning rohelise elektri eest makstud lisasumma läheb Kliimafondi kaudu uute taastuvenergia projektide toetuseks.

„See sertifikaat on asi, mida saaks üks tulevikku vaatav ettevõte enda turunduses ideaalselt ära kasutada. Näiteks Soomes kasutatakse seda väga palju, ent Eestis ei taheta rohelise energia peale veel mõeldagi,“ kutsub Pitkve ka ettevõtjaid oma energiatarbimist üle hindama.

Ent õnneks on siiski mõningaid märke sellest, et tulevikus võiks kaalukauss hakata vaikselt ka rohelise energia poolele kalduma. „Riigi- ja omavalitsusüksused on hakanud viimasel ajal hangetesse sisse kirjutama, et elekter peab olema kas osaliselt või ka täielikult taastuvatest allikatest. Ja ma olen kindel, et rohelise energia kasutamine jõuab täiesti normaalse nähtusena ka ühel hetkel Eestisse,“ ütleb Pitkve ning lisab, et ega mõnekümne aasta pärast ju polegi enam teist valikut. Ja muuseas, üks suurepärane eeskuju  – Tallinna linn kasutab täies mahus taastuvat energiat.

Vaata lähemalt ka siit: www.elektrihind.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles