Spetsialist: karupojaga kohtudes tuleb vaikselt minema hiilida

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu tegid ulakad karupojad terve kuu Viljandimaal inimestele tsirkust.
Mullu tegid ulakad karupojad terve kuu Viljandimaal inimestele tsirkust. Foto: Kristi Saksniit

Eestis tuleb igal aastal ette mõni üksik juhtum, kus inimene satub looduses kokku karupojaga või harvemal juhul isegi mitmega. Spetsialistide sõnul ei tohi väikesele mesikäpale mingil juhul läheneda, vaid inimene peaks võimalusel kohe lahkuma.

Keskkonnateabe Keskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil rääkis Postimees.ee´le, et temani on tänavu jõudnud üks teade Tartumaalt, kus inimesed nägid üksikut väikest karupoega.
Varasemalt on tema sõnul igal aastal olnud paar sellist juhtumit.

Eile õhtul kirjutas Postimees.ee´le lugeja, kes nägi samal päeval Ida-Virumaal Tudu kandis üksikut karupoega maantee ääres luusimas. Inimesi märgates põgenes mõmmi puu otsa.

Männili sõnul tuleb meeles pidada, et karupoeg ei pruugi tegelikult sugugi üksi olla, vaid ema võib viibida kusagil läheduses ning sellisel juhul võib emakaru inimest ka rünnata.

Tavaliselt jäävad karupojad tema sõnul ema juurde umbes pooleteiseks aastaks, kuid mõnikord võib mingisugune häirimine nad ka varem lahku ajada. Pojad peavad omapäi looduses hakkama saama ka siis, kui ema hukkub.

«Inimesed ei tohiks kindlasti pojale läheneda, veel vähem temaga kontakti otsida või kinni püüda,» manitses Männil. Tema sõnul peaks inimene looma võimalikult vähe häirima ja võimalusel kohe lahkuma. «Kui ema on lähedal, võib ta inimest rünnata, või siis võidakse ta pojast veelgi kaugemale peletada,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles