Peedu kool saab edaspidi elektrienergia päikeselt

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel nädalal sai Peedu kooli- ja kogukonnamaja katus 22 päikesepaneeli, mis toodavad juba veidi elektrit.
Eelmisel nädalal sai Peedu kooli- ja kogukonnamaja katus 22 päikesepaneeli, mis toodavad juba veidi elektrit. Foto: Kristjan Teedema

Kaks aastat tagasi valmis Elva külje all Peedu kooli- ja kogukonnamaja. Algkoolina tegutsev õppeasutus on Tartu Erakooli filiaal. Omanikud valisid kooli asukoha selle järgi, et majale langeks lõunapäike. Seda eesmärgiga, et tulevikus paigaldada katusele päikesepaneelid.

Esialgu ei jäänud pärast hoone ehitust omanikel paneelide jaoks raha. See leiti kaks aastat hiljem. 

Eelmisest nädalast ongi majal 22 paneeliga päikesejaam, mis suudab tunnis toota energiat 5,5 kilovatti.

Peedu kooli direktor Joosep Tosmin ütles, et paneelide idee ei tulnud küll otse temalt, kuid looduse rüpes paiknev kool kannab igal juhul taastuvenergia kasutamist soosivaid väärtusi.

Vahelduv pilvisus

Praegu tuleb Peedu kooli- ja kogukonnamaja kütta puudega. Ühe majaomaniku Tanel Luure selgitusel taheti paneele paigaldades ühendada meeldiv kasulikuga. Kui praegu on hoones puuküte, siis edaspidi on plaanis paigaldada õhksoojuspump, mis tavalahenduse korral kasvataks üsna palju elektriarvet. 

Kuna märtsist läheb väljas aina valgemaks, tuli otsus paneelid paigaldada enne tipphooaega. Päikesejaama paikapanek läks maksma 8000 eurot, lisaks käibemaks. Luure ütles, et paneelide paigaldamisega polnud peamine eesmärk, et kunagi ei peaks enam raha maksma, vaid soov oli vähendada puudega kütmist.

Eile oli Tartumaal valdavalt pilvine ja sombune ilm, korra tuli ka päike välja. Luure ütles, et teisipäeval  oli päikesejaama võimsust tunnis valdavalt 200 vatti.  Kui päeval korraks päike välja tuli, oli võimsus 1,7 kilovatti. Kui ilm on liiga pilves, võib juhtuda, et paneelid elektrit ei tooda. «Meile pole oluline, et see tasuvusperiood oleks viis või kümme aastat – fakt on see, et 2030. aasta lõpuks oleme igal juhul plussis,» lausus ta.

Kõige rohkem saab päikesepaneelidest elektrienergiat Luure kinnitusel vahelduva pilvisusega ilmaga: lisaks sellele, et päike paistab paneelidele, peegeldab see pilvedelt valgust tagasi. 

Päikesepaneelid toodavad alalisvoolu. Kuna paneelide toodetavat elektrienergiat ei saa otse seinakontaktidesse suunata, on paneelide ja kontaktide vahel seade, mida nimetatakse inverteriks. See seade teeb alalisvoolust vahelduvvoolu. Elekter, mille paneelid toodavad, läheb aga kohe kasutusse. 

Kui elektrienergiat jääb üle, liigub see tagasi võrku, mis tähendab, et ülejäägi  saab maha müüa. Selleks tuleb elektrimüüjaga sõlmida leping. 

Peedu kool pole Tartumaal sugugi ainus lasteastutus, mis saab osa vajaminevast elektri- ja soojusenergiast päikeselt. Kuus aastat on päikesepaneelid olnud kasutusel näiteks Kõrveküla lasteaias.

Kümme aastat

Peedu koolile paigaldas paneelid Tallinna külje all tegutsev ettevõte Naps Solar Estonia, mis samuti ise toodab paneele. Ettevõtte juhataja Ander Pukk ütles, et firmal pole vahet, kas paneelid saab mõni kaubanduskeskus, külmajaam või õppeasutus, paigaldamine käib igal pool ühtviisi.

Pukk arvas, et Peedu koolil läheb umbes kümme aastat enne, kui investeering paneelide paigaldamisse hakkab raha tagasi tooma. 

Pärast seda saab aga nautida tasuta elektrit.

Peedu kooli katus mahutab veel kaheksa paneeli. Seepärast ei välistanud Tanel Luure, et mõne aasta pärast pannakse neid juurde. Ühtlasi on tema sõnul mõeldud ka vesikütte katsetamisele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles