Video: Põhja-Koreast vabastatud ameeriklane põles surnuks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jimmy Carter ja Aijalon Mahli Gomes
Jimmy Carter ja Aijalon Mahli Gomes Foto: KCNA/Reuters/Scanpix

USA San Diego politsei uurib Põhja-Koreas vangistuses olnud ameeriklase, kes seitse aastat tagasi tänu endisele presidendile Jimmy Carterile sealt eluga pääses, kummalist surma.

38-aastane Aijalon Mahli Gomes leiti möödunud reedel, 17. novembril San Diego Mission Bay pargist leekides ning sündmuskohal olnud üritasid mehe elu päästa, edastab cnn.com.

Aijalon Mahli Gomes koos USA ja Hiina diplomaadiga
Aijalon Mahli Gomes koos USA ja Hiina diplomaadiga Foto: Xinhua/Reuters/Scanpix

Juhtumi ajal sõitis autoga sealt mööda tööst vaba politseinik, kes samuti appi ruttas.

Sündmuskohale kutsutud parameedikud ei suutnud mehe elu päästa ja ta suri. Esmastel andmetel ei ole tegemist millegi kriminaalsega, see võis olla õnnetusjuhtum või enesetapp. Lõplik selgus juhtunus saadakse pärast surnukeha lahkamist ja tunnistajate küsitlemist.

Politsei sõnul kolis Gomes mõni aeg tagasi oma kodulinnast Bostonist San Diegosse. Uurijatel ei ole veel teada, millega mees tegeles pärast Põhja-Koreast USAsse tagasi saabumist.

Põhja-Korea võimud arreteerisid Gomesi 2010. aasta alguses kui ta oli sinna riiki saabunud Hiinast. Kohus mõistis ta kaheksaks aastaks sunnitööle, lisaks pidi ta maksma ebaseadusliku riiki sisenemise eest 600 000 dollarit trahvi.

USA endine president Jimmy Carter aitas Gomesit, pidades Põhja-Korea võimudega läbirääkimisi. Teda abistasid selles Hiina diplomaadid ning Gomes jõudis USAsse tagasi 2010. aasta augustis.

USA endine president Jimmy Carter ja Põhja-Korea võimuesindajad
USA endine president Jimmy Carter ja Põhja-Korea võimuesindajad Foto: KNS/AFP/Scanpix
Jimmy Carter ja Aijalon Mahli Gomes
Jimmy Carter ja Aijalon Mahli Gomes Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Ei ole teada, kas Carter kohtus Pyongyangi külastades Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga, et arutada USA kodaniku vabastamist. Carter jäi pärast edukast vabastamismissiooni üsna napisõnaliseks ega soovinud meediale kommenteerida, kuidas tal Gomesi vabastamine õnnestus.

Gomes elas enne põhjakorealaste kätte sattumist üheksa aastat Lõuna-Koreas. Gomesi onu Michael Farrow sõnul ei olnud ta sugulane seikleja loomuga ja ta ei tea, mis sundis meest järsku Hiina kaudu Põhja-Koreasse minema.

USA meedia andmetel protestis Gomes nii Hiinas kui kahe Korea demilitariseeritud alal Põhja-Korea inimõiguste rikkumiste ja inimeste näljutamise vastu. See ei meeldinud Põhja-Koreale, mille esindajad võisid ta röövida. 

Aijalon Mahli Gomes protesteerimas kahe Korea piiril
Aijalon Mahli Gomes protesteerimas kahe Korea piiril Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Gomes kirjutas oma läbielamistest raamatu «Violence and Humanity», mis ilmus USAs 2015. aastal. Raamatu kohaselt lõpetas Gomes keskkooli Massachusettsis ja õppis edasi Maine’is Brunswickis Bowdoni kolledžis, kus ta põhianeteks olid politoloogia ja inglise keel. Ta töötas pärast ülikooli lõpetamist mõnda aega Massachusettsis inglise keele õpetajana ning siis sai ta võimaluse õpetada inglise keelt Lõuna-Koreas.

Läbi Hiina ning Põhja-Korea vanglate ja sunnitöölaagri jõudis ta tagasi USAsse, kus elas üsna vaikset elu.  Gomes sai Põhja-Koreas olles üsna raskelt vigastada ja ta ravis end nii nüüdismeditsiini kui indiaani ravimeetoditega. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles