Millised on Soome ja Eesti iseseisvuse narratiivid?

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool
Tartu Ülikool Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Soome juubeliaasta kulmineerub 6. detsembril ning pidustused kohe korraga läbi ei saaks, pühendatakse pühitsemiselee terve nädal. Ka Eesti toimub palju. Näiteks Tartus, kus üks põnevamaid sündmusi on ajalooseminar "Soome ja Eesti iseseisvuse narratiivid".

4. detsembril Tartu Ülikooli peahoones (Ülikooli 18-139) peetav semina on "Soome 100" teemanädala peasündmusi Tartus.

Seminaril saavad Soome ja Eesti ajaloo puudutavatel teemadel sõna sotsioloog Sari Näre, kirjanik Antti Tuuri ning ajaloolased Eero Medijainen ja Ago Raudsepp. Modereerib ERRi ajakirjanik Rain Kooli

Uksed on avatud kõigile huvilistele kogu päeva jooksul — tulge kuulama ja kaasa mõtlema.

SEMINARI PÄEVAKAVA:

12.00 – avasõnad. Moderaator Rain Kooli. 

  • Rain Kooli on eesti ajakirjanik ja saatejuht. Veebruarist 1991 kuni juunini 2007 elas ta Soomes. 2016. aasta lõpus asus uuesti elama Soome, kuid töötab ajakirjanikuna mõlemal pool Soome lahte. 2012. aastal välja antud raamatu "Kange ja karge Soome" autor, kaasautor oli abikaasa Piret Kooli. 2013. a novembris pälvis Rain Kooli Soomes tegutseva Eesti Fondi (Viro-säätiö) väljaantava Aino Kallase preemia. Auhinnaga tunnustatakse eestlasest üksikisikuid või kollektiive, kellel on märkimisväärseid teeneid Eesti-Soome kultuurisuhete arendamisel.

12.10 – “Demokraatia dilemmad ja 1930-ndate demokraatia kriis Soomes ja Eestis”. Ajaloolane Ago Raudsepp.

  • Ago Raudsepp on Eesti ajaloolane, kes on uurinud ja võrrelnud erinevate demokraatiate tekke- ja kujunemislugusid ning diplomaatia ja demokraatiaga seotud võimalusi ja kriise.

12.50“Eesti peibutus ja pettumus: Põhjala 1939-1944”. TÜ uusima ajaloo õppetooli professor Eero Medijainen.

  • Eero Medijainen on Eesti ajaloolane, Tartu Ülikooli õppejõud, uusima ajaloo õppetooli professor. Peamiselt uurib ta uusimat ajalugu, eriti poliitilist ja rahvusvaheliste suhete ajalugu ning Eesti ja naabermaade ajalugu. Ta on olnud mitme kooliõpiku kaasautor. Aastal 2001 pälvis ta Valgetähe V klassi teenetemärgi.

13.30 – lõunapaus

14.30 “Soome naiste roll ja tegevus kodusõjas ning jätkusõjas”. Helsingi ülikooli dotsent Sari Näre.

  • Sari Näre on tuntud Soome sotsiaalteadlane, kirjanik ja kriitik ning töötab Helsingi ülikoolis dotsendina. Näre on muu hulgas uurinud noorte soorolle ja soolist võrdõiguslikkust, seksuaalse vägivalla vorme ning kirjutanud palju ka Soome sõjaajast – näiteks sõjaaja lapsepõlve, nooruse, seksuaalsuse, propaganda, moraaliküsimuste, soolise kultuuri ümberkujunemise ning teisitimõtlejate kohtlemisega seotud teemadel. 

    Aastal 2008 kirjutas Näre koos ajaloolase Jenni Kirvesega palju tähelepanu saanud teose „Ruma sota. Talvi- ja jatkosodan vaiettu historia“, mis kandideeris ka mitteilukirjanduse Finlandia auhinnale. Teos käsitleb talve- ja jätkusõjaaegset Soomet selliste teemade kaudu, mida on varem varjatud või ilustatud – sõdurite uimastitarbimine ja alkoholism, soolise moraali küsimused, homoseksuaalsus ning tsensuur ja propaganda. Mullu ilmus Sari Närel teos „Sota ja seksi“, mis uurib seda, kuidas mõjutasid eelmise sajandi sõjad seksuaalsust ning soorollide kujunemist Soomes ning mil moel sõja ajal valitsev ebakindlus, eluolu ja –tingimuste pidev muutumine ning topeltstandardid jätsid jälje ka inimsuhetele ja seksuaalsusele.

15.15“Tie Ikitielle / Tee Igiteele” ning teose eestikeelse tõlke esitlus. Kirjanik Antti Tuuri.

  • Antti Tuuri on auhinnatud soome kirjanik, kelle teose "Igitee" põhjal vändatud suurfilm tänavu esilinastus. Antti Tuuri ettekanne ajalooseminaril kannabki nime "Tee Igiteeni". 

    Tema teoste põhjal on aastate jooksul tehtud mitmeid filme ja teatrilavastusi. Lisaks romaanidele on ta kirjutanud novelle ja ligi sada kuuldemängu.

    Ta on pälvinud Aleksis Kivi auhinna aastal 2009, Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna 1985. aastal ja Finlandia auhinna 1997. aastal.

16.15 – Kirjastuse Varrak värskete eestikeelsete tõlgete raamatumüük: Antti Tuuri “Igitee” ja Seppo Zetterbergi “Rändajad Soome sillal”

Seminar toimub soome keeles sünkroontõlkega eesti keelde. Seminar toimub koostöös TÜ ajaloo ja arheoloogia instituudi ja Tampere Majaga.

Kogu Soome 100 nädala programmiga saad tutvuda SIIN. Tartus toimuvaid sündmusi jälgi SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles