Eesti ei plaani Iraaki sõdureid juurde saata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti sõdurid Iraagis
Eesti sõdurid Iraagis Foto: Kaitsejõudude peastaap

Kaitseministeerium teatas vastuseks Leedu kaitseväe ülemale, et Eesti ei plaani Iraaki täiendavaid üksusi saata.

Leedu kaitseväe ülem kindralleitnant Jonas Vytautas Žukas teatas, et Balti riikide relvajõudude juhid peavad konsultatsioone, et moodustada ühine eriüksus võitluseks islamiäärmuslaste terroriorganisatsiooniga ISIS.

"Algselt oli plaan moodustada ühine eriüksus, kuid nüüdseks on plaanid pisut muutunud," ütles ta kolmapäeval. "Aga nii või teisiti, üksus luuakse," kinnitas kindralleitnant.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja selgitas, et  Eesti on mitmeid aastaid aktiivselt panustanud ISIS-e vastastesse võitlusesse Iraagis. Nii koolitab Eesti kaitseväe instruktorite meeskond Iraagi julgeolekujõudude liikmeid, Bagdadis nõustab Eesti vanemohvitser rahvusvahelise koalitsiooni koosseisus sõjalis-strateegilise nõunikuna Iraagi julgeolekustruktuure ning üks Eesti kaitseväe instruktor osaleb NATO väljaõppeprogrammi raames. Samuti on  Eesti Iraagile saatnud relvastust ja lahingumoona.

"Eesti plaanib jätkata instruktorite ja staabiohvitseri lähetamisega Iraaki vähemalt 2018. aasta jooksul, mille jaoks on kaitseminister taotlenud ka riigikogult mandaati. Praegu ei ole Eestil plaanis täiendavate Eesti kaitseväe üksuste saatmist Iraaki," ütles ministeeriumi pressiesindaja.

Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis märkis, et Lähis-Idas tegutsemiseks loodava eriüksuse moodustavad Läti ja Leedu, Eesti aga panustab muude võimekustega.

Eriüksus plaanitakse Iraaki saata järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles