Liit: kehvasti koheldud väikeaktsionäridel peab olema õigus lahkuda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahkuda võiks, kui dividendid on pikalt maksmata
Lahkuda võiks, kui dividendid on pikalt maksmata Foto: SCANPIX

Eesti Väikeaktsionäride Liit (EVAL) tegi riigikogule ettepaneku luua väikeaktsionäridele äriühingust väljaastumise õigus. Liidu hinnangul ei kohtle kehtiv seadusandlus vähemus- ja enamusaktsionäre võrdselt.

EVAL leiab, et enamik vähemus- ja enamusaktsionäride vahelistes suhetes esinevaid probleeme õnnestuks lahendada ühingust väljaastumisõiguse kehtestamisega mõjuval põhjusel, teatas liit pöördumises riigikogu õiguskomisjonile.

«Mõjuva põhjusena tuleks käsitleda olukorda, kus enamus on pikaaegselt jätnud maksmata dividende, kuigi ettevõtte võimalused seda lubavad, ei anna vähemusele teavet ühingu juhtimise ja sõlmitud lepingute kohta ning kui esinevad kahtlused, et enamus on püüdnud raha ühingust juhtida enamuse kätte ilma dividende maksmata,» ütles liidu õiguspoliitika toimkonna juht Margus Moor.

«Ühingust väljumise mõjuval põhjusel peaks otsustama kohus kaaludes eelkõige enamus- ja vähemusaktsionäride vastastikkuseid huve ja arvestades seejuures äriühingu majanduslikku olukorda, investeerimisvajadusi, tulevikuplaane. Väljumisõigust on võimalik reguleerida selliselt, et igal üksikjuhul jõutakse õiglase olukorrani,» lisas ta.

Liidu hinnangul ei kohtle kehtiv seadusandlus vähemus- ja enamusaktsionäre võrdselt.

«Olukorras, kus enamusaktsionärid ei jaota pikaaegselt dividende, takistavad ligipääsu teabele ning samas võimaldavad enamusaktsionäridel saada kõrgeid juhtimistasusid, hüvesid ja täiendavaid kasu teenimise võimalusi, ei saa rääkida aktsionäride võrdsest kohtlemisest,» märkis Moor.

Moori sõnul võivad enamusaktsionärid kasumi ettevõttest välja viia näiteks sõlmides teenuse osutamise lepinguid endaga seotud ettevõtetega. Vähemusel puudub võimalus selliseid lepinguid vaidlustada või isegi nendest lepingutest teada saada. Väikeaktsionäri tootlus selliste aktsiate pealt on olematu, samuti puudub võimalus aktsiaid või osasid maha müüa, kuna keegi ei ole selliste aktsiate või osade omandamisest huvitatud.

Ühtlasi tegi EVAL õiguskomisjonile ettepaneku jätkata vähemusosanike või -aktsionäride õiguste kaitse tagamise teema käsitlemist ning korraldada selleks riigikogu tasemel ümarlaud, kus oleksid lisaks vähemusosanike või -aktsionäride esindajatele kaasatud ka Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, EVEA, Eesti Tööandjate Keskliit, Tartu Ülikooli õigusteaduskonna ning advokatuuri ja kohtute esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles