Täna PÖFFil: tabav ja teravmeelne lühikate programm

Eva Kübar
, filmikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PÖFF Shorts: Euloogia unistusele: Võõrad
PÖFF Shorts: Euloogia unistusele: Võõrad Foto: Kaader filmist

PÖFF Shortsi lühfilmiprogramm «Euloogia unistusele» näitab Euroopa filmitudengite tehtud head kino. «Film on unistus,» ütles ka legendaarne filmikooli õppejõud ja operaator Jüri Sillart, nii et seega on kiidukõne unistusele igati sobilik filmikasseti pealkiri.

Kassetis peituvad linateosed ise pole aga üldse mitte unenäolised, pigem vastupidi. Kõike poeetilisem neist on ilmselt Iisraeli film «Ülejäägid» («She´eriot»), mis vaatleb kummalist armukolmnurka, mille üheks osaliseks ratastoolis mees. Mis on elus oluline ja miks me seda tihti alles liiga hilja märkame, võiks olla selle filmi logline.

Et tegu on uue Euroopa kinoga, ei saa mõistagi mööda terrorismist. Lühike, terav ja lööv, lisaks väga sügavate värvide ja lummava pildikeelega on Saksamaa film «Eriolukord» (Un état d'urgence»). Tõsi, tegevus toimub küll Pariisis ja üheks peategelaseks on valitsushoone ees lebav kohver. Terrorismist, aga hoopis teise nurga alt kõneleb ka hollandi «Molotovi mees» («Molotov Man»).

Poolakad on alati osanud head absurdset kino teha ja nii mõjub nende «Kuidas saada paavstiks» («Jak zostac papiezem?») kui paras doos head huumorit selles kassetis. See on lugu 10-aastasest poisist, kes otsustab kandideerida Johannes Paulus II rolli.

«Euloogia unistusele» linastub 24.11 kell 16 Tallinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles