Christian Lindner - Saksamaa poliitkaosesse kukutanud liberaal

Hanna-Hulda Reinkort
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Lindner.
Christian Lindner. Foto: Odd Andersen/AFP/Scanpix

Nn Jamaica koalitsiooni valitsuskõneluste läbikukkumisel on ka nägu. See on Christian Lindner ehk Saksamaa liberaalsete vabade demokraatide (FDP) 38-aastane juht, kes teatas vastu möödunud pühapäeva südaööd, et nemad «valesti valitseda» ei taha, ja jalutas läbirääkimistelaua tagant minema.

Arvestades praegust poliitkliimat, poleks muidugi valitsus, mis koosneb traditsioonilistest konservatiividest, vasakule kalduvatest keskkonnaaktivistidest ja vabaturu liberaalidest, hetkekski turvaline valik. Ka Lindneril oli küllalt põhjust koalitsioonist eemale hoida – kuulujuttude järgi ei tahtnud FDP juba algusest peale koalitsiooni minna. Koalitsioon Merkeli konservatiividega oleks juba eos sundinud liberaale tegema valituses hulga kompromisse, arvestades aga, et just FDPd on varem korduvalt süüdistatud oma vaadete hülgamises võimu nimel, näitas parteijuht, et need ajad on möödas. Sellegipoolest tegi Lindneri sammu tundmatusse ja pole selge, kas FDP sellest tingimata võidab. Nüüd on aga kõigi pilgud pööratud sotsidele, kellelt – pärast president Frank-Walter Steinmeieri jõulist sekkumist – oodatakse Saksa valitsuskõneluste ummikust väljaaitamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles