Kaja Kallas - Brüsselist koju valitsust pöörama (13)

Risto Berendson
, uuriva toimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Nädalal, kui Jüri Ratase juhitud valitsusel täitus riigi tüürimisel aasta hoogsat õppepraktikat, kõlas kohalike poliituudiste seas üks sisult oluline ja justkui varju jäänud sõnum. Meie europarlamendi liige Kaja Kallas teatas Reformierakonna siseheitlustes kõnelenud Postimehe artiklis, et kavatseb 2019. aasta parlamendivalimisteks Eestisse naasta.

See on märgiline uudis mitmes mõistes. Esiteks on nüüd selge, et Kaja Kallas kavatseb edaspidi tegeleda palju rohkem kodumaise poliitikaga. Teiseks – tema poliitilisi ambitsioone arvestades on päris kindel, et ta ei soovi seda teha opositsioonis, kus poliitikas puudub võimalus midagi reaalselt muuta.

Siit jõuamegi kolmandani – opositsioonist välja murdmiseks peab Reformierakond 2019. aasta valimistel tegema kõva tulemuse. Selleks vajab erakond karismaatilist liidrit. Kaja Kallas oleks siin kindla peale minek.

Eesti esimene naispeaminister kõlab juba piisavalt uhkesti. Lisades siia juurde Kaja Kallase tarkuse, hea sõnaosavuse, inimeste sümpaatia tema vastu ja poliitikas üldse mitte vähetähtsa hea väljanägemise, võikski asja otsustatuks lugeda. Kuid on siiski jada tingimusi, mille kallal Kaja Kallas vaeva nägema peab.

Esiteks peab hea liider omama tugevat meeskonda. Selleks võib olla tinglikult Reformierakond, kuid see oleks mõistena liialt laialivalguv. Kaja Kallase meeskonda kuulub kindlasti tema isa Siim, aga kes veel? Praegune erakonna esimees Hanno Pevkur? Vägagi võimalik. Erakonnas stigmatiseeritud Kristen Michal? Kaheldav, kuid sõltub asjaoludest. Ongi kõik. Me ei tea, kes kuuluksid Kaja Kallase meeskonda, sest tal pole seda kunagi olnud.

Paljud Reformierakonnas tunnistavad juba praegu, et Kaja Kallas oleks ilmselt pääsetee opositsioonist välja. Kuid vaid kaks lauset hiljem hakkavad samad inimesed Kajas liidrina juba kahtlema.

Ta solvuvat poliitiku kohta liiga kergelt. Olevat tujukas. Pidavat pikalt «kauna» ja lahterdavat erakondlasi omadeks ja vastasteks. Kipub oma kõnedes liiga tihti kedagi tsiteerima, mis ühest küljest näitab küll head lugemust, kuid teisalt mõningast ebakindlust.

Ja mis vast olulisim, me ei tea Kaja Kallasest kui juhist midagi. Me pole näinud teda mõnes vastutavas ametis – tema otsene mõõdetav vastutus on poliitikas jäänud seni häguseks ja see kõik on toetanud Kaja Kallase head avalikku kuvandit.

Kõik ütlevad, et ta on üle keskmise tark. Me vähemalt ei leidnud erakonnast kedagi, kes arvaks vastupidist. Ja siin võibki peituda Kaja Kallase võimalus – targad inimesed suudavad oma miinused lõpuks plussideks mängida. See on keeruline, kuid tehtav.

Reformierakonna 30, IRLi 12, Vabaerakonna kaheksa ja sõltumatute saadikute Marko Mihkelsoni ja Margus Tsahkna kaks häält annaksid praeguses riigikogus enamuse – 52. See tähendaks vasakpoolse valitsuse kohest kukkumist.

Nende häälte ühtseks sõlmimine võib tunduda ülim hookuspookus, kuid teoorias on see võimalik. Reformierakonna praegune liider Hanno Pevkur pole seda isegi üritanud, piirdudes valitsusele oponeerimisega. Aga kes soovib näha Eestit innovaatorite esireas, mis tagab lõpuks kogu ühiskonna parema toimetuleku, peab üritama praegust muuta.

Poliitika on valitsemise kunst. Kaja Kallasel võiks parempoolsete erakondade liitmisel olla edulootust. Iseasi, kas ta tahab Reformierakonna juhiks saada, ja kui tahabki, siis kas saab. Ametlikult on erakonna esimees 2019. aasta alguseni Hanno Pevkur. Valimisi võita tahtev erakond ei saa liidrit vahetada kaks kuud enne parlamendivalimisi.

Nii et õhus on palju küsimusi. Ja hetkel vaid üks vastus – Eesti europarlamendi liiikmetest ainsana Brüsselis kohapeal elav Kaja Kallas tahab koju tagasi. Tõotab tulla põnev poliitaasta.

Kommentaarid (13)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles