Mis on mošeerünnaku korraldanud Siinai poolsaare Islamiriik?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äärmusrühmituse Islamiriik lipp.
Äärmusrühmituse Islamiriik lipp. Foto: ALAA AL-MARJANI/REUTERS/Scanpix

Egiptuses Siinai poolsaarel Rawda mošees 235 inimelu nõudnud rünnaku taga oli rühmitus nimega Siinai provintsi Islamiriik, kes võib Iraagi ja Süüria tiiva nõrgenedes aina ägedamalt pead tõsta.

Associated Pressi teatel korraldas Egiptuse lähiajaloo ohvriterohkeima veretöö Islamiriigi haru, mida tuntakse ka Siinai Provintsi Islamiriigina.

Kuigi rahvusvahelises üldsuses ei ole see nimi kuigi tuntud, hoiavad luureteenistused juba kuuendat aastat tegutseval rakukesel teravalt silma peal.

Tahriri Lähis-Ida poliitikainstituudi sõnul on tegu kahtlemata kõige paremini koordineeritud ja operatiivselt efektiivsema terrorirühmitusega Egiptuse pinnal.

Relvarühmitus loodi pärast 2011. aasta Araabia kevadet, kui president Hosni Mubarak võimult tõugati. Tekkinud võimuvaakumis hiivas endale koha ka täna Siinai ISIS-e nime all tuntud rühmitus.

Toona ei olnud neil Islamiriigiga mingeid sidemeid ning peamine tegevus toimus Siinai poolsaarel võimu kindlustamise nimel. Agara värbamistegevusega võideti enda poolele nii kohalikke kui relvakandjaid.

«Selle moodustamisest alates näib rühmitus olevat andnud Egiptuse džihaadirakukestele uue hingamise ja koondanud nad ühe katuse alla,» seisab Tahriri instituudi raportis.

Rühmitus kandis algselt nime Ansar Bayt al-Maqdis (ABM) ja jõudis kiiresti rahva teadvusesse mitmete suurte rünnakute korraldamisega. 2012. aastal ründasid nad Egiptuse-Iisraeli gaasijuhet, tulistasid rakette Iisraeli kuurortlinna Eliati pihta ning tapsid piiril patrullinud Iisraeli sõduri.

Lisaks üritasid nad korduvalt Egiptuse poliitilisi liidreid mõrvata ja tulistasid alla Egiptuse sõjaväekopteri.

Toona olid sel nõrgad sidemed al-Qaedaga, kuid 2014. aastaks muutusid rünnakud nii intensiivseteks, et USA kandis rühmituse rahvusvaheliste terroriorganisatsioonide nimekirja, lubades nii selle liikmete vastu majanduslikke ja logistilisi piiranguid kehtestada.

Hoolimata rahvusvahelisest survest ja keeldudest jätkas rühmitus kasvamist ning vandus 2014. aasta novembris truudust Islamiriigile. Nimevahetusega sai ABM-ist Siinai Provintsi Islamiriik.

Islamiriigi toetusega võis selle Siinai haru korraldada ka 2015. aasta Vene reisilennuki pommirünnaku Siinai poolsaare kohal, tappes 224 pardalolijat. Vene kaitseminister Sergei Šoigu süüdistas toona pommi panemises just ISIS-e Siinai haru.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles