Jaapani rannikuala madaldumine tõi kaasa tulvavee

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ishinomaki elanik Susumu Miura oma majast vett välja lükkamas
Ishinomaki elanik Susumu Miura oma majast vett välja lükkamas Foto: SCANPIX

Jaapani rannikul ei näi looduskatastroofidele lõppu tulevat.

11. märtsi maavärina ja tsunami tõttu muutus rannikuala madalamaks ning selle tõttu on seal nüüd laiaulatuslik üleujutus, kirjutab Helsingin Sanomat.

Tsunamis kannatad saanud rannikukülad on üle ujutatud, kuna need asuvad väga madalal. Tulvavee eest kaitsvad vallid aga hävinesid tsunamis.

Onagawa ja Kesennuma sadamalinades on üleujutus tekitanud kahju püsti jäänud ehitistele.

Ishinomakis jäi üks linnaosa tsunamist puutumata ning sealsed majad terveks. Selle tõttu on osade elanike kodud alles. Nüüd aga peavad sealsed elanikud toime tulema tõusuveest tingitud üleujutusega.

«Püüda kõik oma sisseostud ja toimetused teha ära enne kella kolme, sest siis veetase tõuseb,» lausus 32-aastane Takuya Kendo, kes koos oma perega kolis lapsepõlvekoju.

Autojuhtide sõnul on vesi tänavatel nii kõrge, et autoga sõitmine on võimatu. Samuti ei saa kasutada WCd, kuna kanalisatsioon täitub pidevalt üleliigse veega.

Rannikul elavate jaapanlaste olukord on kriitiline. Elanikel ei ole suurkatastroofi tõttu õigust nüüdse probleemi puhul kompensatsioonile. Sellegi poolest ujutab tõusuvesi jätkuvalt tänavaid ja majade alumisi korruseid üle.

Uurijate sõnul on maavärina ja tsunami tekitatud rannikuala muutus jääv. Näiteks Ishinomakis liikus osa alasid kagu suunas 5,3 meetrit ning madaldusid 1,2 meetrit.

«Arvasime, et rannikuala muutus on järkjärguline, mitte et see toimuks ühekorraga. Kuna kaitsevallid on hävinenud, siis peavad sealsed elanikud nüüd pidevalt üleujutusprobleemiga silmitsi seisma,» sõnas Jaapani kaardistamisameti esindaja Testuro Imakire.

Imakire lisas, et 9-magnituudine maavärin oli nii võimas, et see nihutas tervet Jaapanit. Näiteks pealinn Tokyo nihkus 24 sentimeetrit mere suunas.

Jaapanit 11. märtsil tabanud maavärina ja sellele kohe järgnenud tsunamis hukkus või jäi kadunuks üle 25 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles