India kohus mõistis laevakaitsjad õigeks (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

India Chennai kohus mõistis täna õigeks kõik neli aastat tagasi kinni peetud 35 laevakaitsjat, nende seas 14 eestlast.

Eesti konsul Indias sõidab täna õhtul Chennaisse, et meestega esimesel võimalusel kohtuda, teatas välisministeerium. Advokaatidelt saadud info kohaselt on India prokuratuuril võimalus otsus edasi kaevata 90 päeva jooksul.

Välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk on valmis sõitma Indiasse, et Tamil Nadu osariigi võimudega kohtuda.

«Annely Kolgi visiidi peamine eesmärk oleks teha kindlaks, et edasine toimuks viivituseta ja saaks kiiresti selgeks, kas prokuratuur kavatseb otsuse edasi kaevata või saame hakata ette valmistama laevakaitsjate kojunaasmist,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja.

Advokaadid: laevakaitsjad saavad vanglast välja ilmselt teisipäeval

Laevakaitsjate advokaat R. Subramaniya Adityan ütles AFPle, et laevakaitsjad pääsevad vanglast välja teisipäeval, kui kohtuotsus on jõudnud vangla juhtkonnani.

Laevakaitsjate teine advokaat R. Arumuga Ram ütles, et kaitsjad teevad jõupingutusi selle nimel, et laevakaitsjad saaksid vanglast välja juba esmaspäeva õhtul, kuid kui see ei õnnestu, saavad nad vanglast välja teisipäeva hommikul.

23 laevakaitsjat, nende seas 14 eestlast, on Chennai Puzhali vanglas. Ülejäänud 12 laevakaitsjat hoitakse Tirunelvelis Palayamkottai keskvanglas.

Välisministeerium tahab laevakaitsjad võimalikult kiiresti koju tuua

Välisminister Sven Mikser ütles Postimehele, et eelduslikult peaksid laevakaitsjad pääsema õigeksmõistva otsuse järel vabadusse ning nad ei pea ootama vanglas edasi seda, kas prokuratuur kaebab otsuse edasi või mitte.

«Samas sõltub nende riigist lahkumine kindlasti edasikaebamisest. Süüdistaval poolel on õigus 90 päeva jooksul see otsus langetada. Me loodame, et otsust edasi ei kaevataks ja et sellekohane teade tuleks võimalikult kiiresti. Meie soov ja eesmärk on see, et mehed saaksid võimalikult kiiresti koju oma perekondade juurde tagasi pöörduda,» ütles Mikser.

Välisminister märkis, et Eesti konsul Indias Mats Kuuskemaa sõidab juba täna Chennaisse, kus ta saab loodetavasti teisipäeval laevakaitsjatega kohtuda. Konsul on valmis osutama meestele kõikvõimalikku abi – väljastama neile  vajadusel tagasipöördumistunnistused ja hoolitsema selle eest, et neil oleks vanglast vabanemisel peavari.

Eesti riik on valmis vajadusel katma ka laevakaitsjate Eestisse tagasisõidukulud, et laevakaitsjad saaksid võimalikult kiiresti koju.

Mikseri sõnul ei ole täna mõtet rääkida, millisel moel riik laevakaitsjaid rahaliselt toetab ning kas seda peaks nimetama tagastamatuks abiks või laenuks.

«Kindlasti ei taha me seda, et kellelegi langeks üle jõu käivaid kohustusi. Nendel päevadel ja tundidel töötame selle nimel, et perekonnad saaksid taasühineda ja mehed koju tulla. Tehniliste ja praktiliste küsimustega on võimalik pärast tegeleda, Eesti riik on oma kodanikele võimalusel alati abiks ja toeks. Nii ka selles kaasuses,» ütles välisminister.

Mikseri sõnul ei oska ta praegu öelda, millal saavad laevakaitsjad koju või kui tõenäoline on see, et prokuratuur tänase kohtuotsuse edasi kaebab.

«Alati ei sõltu kõik meist. Ma ei taha anda katteta lubadusi, aga teeme palehigis tööd selle nimel, et edasikaebamist ei juhtuks ning et me ei peaks ootama 90 päeva, vaid selgus saabuks märkimisväärselt kiiremini,» sõnas Mikser.

Eesti riik on toetanud laevakaitsjaid seni 110 000 euroga

Välisministeerium on alates 2015. aasta juunist andnud laevakaitsjatele tagatiseta rahalist abi 110 000 eurot majutuskulude, erakorralise arstiabi ning kohtuprotsessiga seotud sõidukulude jaoks.

«Edasist seoses antud abisummaga arutame peale laevakaitsjate kojunaasmist,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Postimehele.

Ratas loodab laevakaitsjate peatset kojusaabumist

Peaminister Jüri Ratas avaldas sotsiaalmeedias heameelt kohtu otsuse üle.

«Täna saime Indiast kauaoodatud häid uudiseid, et kohalik kohus rahuldas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse. See otsus sillutab loodetavasti teed nende peatsele kojunaasmisele. Ehkki sealsel prokuratuuril on võimalus otsus edasi kaevata, teevad Eesti välisministeerium ja saatkond kõik endast oleneva, et keeruline olukord lõpuks laheneks ning enam kui neli aastat kodust kaugel viibinud mehed peagi enda omaste juurde tagasi jõuaks,» kirjutas Ratas.

Paet: prokuratuuri võimalus kohtuotsus edasi kaevata teeb ettevaatlikuks

Euroopa Parlamendi liige, endine välisminister Urmas Paet ütles kohtuotsust kommenteerides, et Eesti ja Briti laevakaitsjate õigeksmõistmine on emotsionaalselt kauaoodatud ja positiivne, ometi teeb ettevaatlikuks teade, et India prokuratuuril on õigus otsus 90 päeva jooksul veel edasi kaevata.

«Ma ei tea veel, mida see tähendab ja kas see võib jätkuvalt takistada meie laevakaitsjate kojupääsu. Ja isegi, kui kohtusaaga nüüd tõesti lõpeb ja Eesti laevakaitsjad koju saavad, on nad siiski India politsei ja kohtuorganite tegevuse ja tegevusetuse tõttu kaotanud neli aastat oma elust. Seda on väga palju. Eriti, kui see kõik on olnud põhjuseta ja alusetult süüdistatuna,» ütles Paet.

Ta lisas, et on nende aastate jooksul korduvalt suhelnud India võimumeeste ja diplomaatidega laevakaitsjate vabastamise teemal, kuid vastused on harva olnud enamat kui formaalsed.

Paeti sõnul tuleb sellest loost võtta vastu ka mitu õppetundi. «Alates sellest, et Eestil peaks olema võimalikult palju lepinguid teiste riikidega süüdimõistetute üleandmiseks – kuigi praegust juhtumit see poleks seni mõjutanud –, kuni selleni, et välismaal töötades tasub täpselt selgeks teha tööandja taust,» ütles ta.

Laevakaitsjad ootavad koju pääsemist juba üle nelja aasta

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Laeva kapten on ukrainlane. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Neli aastat Indias

12. oktoober 2013: India rannikuvalve peab kinni laeva Seaman Guard Ohio, mille pardal on 35 meest, neist 14 eestlased

18. oktoober 2013: meeskond võetakse vahi alla

30. detsember 2013: laevakaitsjatele esitatakse ametlik süüdistus. India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseadusliku kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja territoriaalvetesse sisenemises

26. märts 2014: Tamil Nadu osariigi kohus otsustab laevakaitsjad kautsjoni vastu vabastada

5. aprill 2014: 34 laevakaitsjat pääsevad vanglast, üks meeskonnaliige jääb trellide taha

10. juuli 2014: Tamil Nadu ülemkohus otsustab lükata tagasi laevakaitsjate vastu esitatud süüdistuse, kuid see otsus kaevatakse kolm kuud hiljem India ülemkohtusse

2. juuli 2015: ülemkohus leiab, et on tehtud õiguslikke vigu ja asja tuleb uuesti arutada. Kaasust hakkab menetlema madalama astme kohus

11. jaanuar 2016: Tuticorini esimese astme kohus mõistab kogu meeskonna viieks aastaks vangi.

27. jaanuar 2016: Laevakaitsjad otsustasid otsuse edasi kaevata ja ühtlasi esitasid palve end kautsjoni vastu vabastada. Kaks päeva hiljem lükkas India kohus kautsjonitaotluse tagasi.

1. juunil 2016 toimuma pidanud kohtuistung lükatakse mitu korda edasi, kuni see oktoobris lõpuks toimub. Samal ajal tegutseb Eesti selle nimel, et sõlmida Indiaga vangide üleandmise leping. India valitsus kiidab selle oktoobri lõpuks heaks.

Novembris 2016 lõppes sisuline kohtuprotsess ja kohus võttis otsuse tegemiseks aja. Diplomaatilisi kanaleid pidi käib suhtlus kahe riigi vahel meie meeste päästmiseks edasi – küll räägib peaminister Ratas sellest India peaministriga, küll kutsub välisminister Mikser vaibale India suursaadiku.

3. november 2017 külastavad laevakaitsjaid vanglas konsul Mats Kuuskemaa ja välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk.

6. november 2017 hakkab kohus arutama apellatsiooni. Otsus tuleb 21 päeva hiljem.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles