Uuring: veerand Soome naisajateenijatest on kogenud seksuaalset ahistamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö kohtumas sõduritega.
Soome kaitseminister Jussi Niinistö kohtumas sõduritega. Foto: ANDERS WIKLUND/AFP/SCANPIX

Soome Ajateenijate Ühendus on hukka mõistnud kiusamise ja väärkohtlemise Soome kaitsejõududes, mida naissoost ajateenijad kogevad, vahendas YLE.

Ühendus sõnas, et nad mõistavad hukka naissoost sõdurite kiusamise ja ahistamise Soome relvajõududes. Avaldus tehti pärast seda, kui uuringust selgus, et pooled naissoost ajateenijatest on kogenud diskrimineerimist ning veerand neist on langenud seksuaalse ahistamise ohvriks.

Kaitsejõudude uuringu kohaselt on 27 protsenti naissoost ajateenijatest ja seitse protsenti meessoost ajateenijatest seksuaalset ahistamist kogenud. Need näitajad on siiski viimastel aastatel langenud. 2011. aastal väitis sama 32 protsenti naissoost ajateenijatest. Ajateenijate ühendus on nõudnud selliste probleemide konkreetset lahendamist.

Ühenduse liider Juuso Kurttila väitis, et süüdi võib diskrimineerimises olla naissoost ajateenijate majutamine meestest eraldi. Kurttila sõnul tähendab see, et naised saavad käsud kätte meestest hiljem ja jäävad seetõttu hiljaks. Hilinemine paneb omakorda tema hinnangul meessoost ajateenijad naistesse halvemini suhtuma.

Ühendus sooviks, et kohustusliku ajateenistuse peaks läbima ka naised. See tõstaks relvajõududes teenivate naiste arvu ja sunniks kaitseväge majutuse osas ümberkorraldusi tegema. Samuti saaks ühenduse hinnangul täpsemalt paika nõuded, mida ajateenijad täitma peavad.

Sarnaselt Eestile on ka kõik Soome mehed kohustatud pärast 18-aastaseks saamist riigi relvajõududes teenima või läbima asendusteenistuse. Naised võivad liituda vabatahtlikult.

Soome ajateenija.
Soome ajateenija. Foto: Sari Gustafsson / SCANPIX/LEHTIKUVA
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles