PÄEVAINTERVJUU Indias vabastatud laevakaitsja ema: mul on tugev usk, et poeg tuleb jõuluks koju

Marian Võsumets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe otsestuudios jagasid värskeid muljeid Indias 2013. aastal kinni peetud laevakaitsja Lauri Aderi ema Maret Veikat ja Indias teemat uurinud Postimehe ajakirjanik Toomas Randlo. Veikat usub rohkem kui kunagi varem, et poeg võib koju saabuda jõuludeks. Kui mitte, venib saaga tema hinnangul vähemalt aprillini.

«Ma eeldan, et nad saavad telefonid kätte siis, kui oma isiklikud asjadki,» arvas Veikat, kes hommikuse seisuga polnud pojaga veel kontakti saanud.

Seekord usub Maret Veikat, et Eesti mehed, sealhulgas tema poeg Lauri, saavad jõuludeks koju.

«Mul on tugev usk meie asekantsleri tegevusse, kes lendab täna õhtul ka Indiasse,» sõnas Veikat, kelle hinnangul on konsulaarküsimuste asekantsler Annely Kolk diplomaat, kes omab hindude seas märkimisväärset mõjuvõimu.

Õõvastav vanglaelu Indias

«Esimene kord käisin Indias siis, kui mehed kautsjoni vastu vabastati,» meenutas Randlo, kelle töö tulemusena valmis Postimehe dokumentaalfilm laevakaitsjate elust Indias. «Tol hetkel majutas nende tööandja AdvanFort neid hotellis ja olukord oli talutav.»

«Meeste kirjeldus vanglast oli aga tõsiselt õõvastav,» jätkas Randlo, «mõnel kohalikul vangil oli kõri läbi lõigatud, valvurid korraldasid mänge, kes suudab vangi esimesena oimetuks peksta.»

Lauri Aderi ema arvates pääsesid eestlased sellisest kohtlemisest tänu sõjaväelisele taustale – neid lihtsalt kardeti.

«Nad on 23 turvatöötajat,» sõnas Veikat, «sisuliselt sõjaveteranid. Neid lihtsalt kardetakse, neist hoitakse eemale. Mitte keegi ei julge neid puutuda. Hindude enda elamistingimused sõltuvad muidugi sellest, kui palju altkäemaksu makstakse.»

Neli kaotatud aastat viletsuses

«Kui tänase otsusega on kõik mehed õigeks mõistetud, osutus süüdistus väljamõeldiseks,» arvab Veikat.

Lisaks teatas ta, et hindude eesmärk olevat algselt olnud vahistada ameeriklased ning suur oli nende üllatus, kui pardalt avastati britid, lisaks veel Indias tundmatute riikide nagu Eesti ja Ukraina kodanikud.

«Eesti on pisike riik, aga nüüd ta on Indias juba päris tuntuks saanud,» lisas Veikat.

Arusaamatu süüdimõistmine

Eestlaste kohtuasi seisnes territoriaalvetesse tungimises, ebaseaduslikus kütusetankimises ja ebaseaduslike relvade omamises.

«Relvad olid tegelikult täiesti seaduslikud ja tankimise kohta võib samuti vaid tõdeda, et midagi selles võis tunduda ametivõimudele kahtlane. Justnimelt tunduda, ei enamat,» kirjeldas Randlo protsessi algust 2013. aastal.

Lauri Aderi ema tõdeb, et poeg läks töövahendusfirma kaudu Indiasse piraaditõrjujaks peamiselt ikkagi kopsaka teenistuse tõttu. «See oli umbes sama nagu teenida Afganistanis või mujal, aga palju ohutum.»

Lisaks avaldas Maret Veikat lootust, et Eesti riik tuleb meestele koju naastes nii palju vastu, et vabaduses veedetud ajal riigilt laenatud raha tagasi ei nõuta. «Ma loodan, et see laen tühistatakse,» tõdes ta.

Esmane info meestelt endilt saabub tõenäoliselt tänase päeva jooksul. Välisministeeriumi kinnitusel võetakse kasutusele kõik meetmed, et mehed võimalikult kiiresti ilma bürokraatiliste viperusteta Eestisse saada. Välisminister Sven Mikser tõdes eile Postimehele, et kogu protsess ei ole sajaprotsendiliselt Eesti riigi kontrolli all, kuid diplomaadid teevad kõik endast oleneva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles