Soome kaitsevägi harjutab Helsingi kaitsmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa relvajõudude Leopard 2A6 tank.
Saksamaa relvajõudude Leopard 2A6 tank. Foto: Uwe Meinhold/imago/Scanpix

Soome relvajõud alustasid täna iga-aastast suurõppust, millest võtab osa umbes 9000 sõjaväelast.

Nädal aega kestvad õppused toimuvad Uusimaa piirkonnas. Muu hulgas harjutatakse Helsingi kaitsmist ning tegevust Soome lahel.

Uusimaa 17 nime kandva õppuse 9000 osaleja hulgas on nii tegevväelased, ajateenijad kui ka reservväelased. Harjutuse käigus tegutsevad sõdurid elamupiirkondades ning kasutatakse ka rasketehnikat.

Õppusest võtavad osa kõik väeliigid ja seega võivad ka Helsingi elanikud näha ning kuulda hävitajate lendamist pealinna kohal. Sõjalaevad teevad manöövreid ranniku lähedal.

Soome politseinikud ja kaitseväe soomuk.
Soome politseinikud ja kaitseväe soomuk. Foto: Juha Sorri/AP/Scanpix

Stsenaariumi kohaselt on kaitsejõudude ülesandeks Helsingi piirkonna ja selle ranniku kaitsmine kiiresti muutuvas kriisiolukorras. Koostööd tuleb teha ka tsiviiljõududega.

Laia haardega õppustel osalevad maa-, õhu- ja mereväe kõrval ka peastaap, piirivalve, politsei, tollitöötajad, päästjad, Vuosaari sadam ning radiatsiooni- ja tuumaohutuse eest vastutav organisatsioon STUK.

Helsingis toimuvad manöövrid Laajasalo ja Vuosaari aladel. Lisaks ka pealinna lähiümbruses asuvates Espoo, Sipoo, Vantaa, Järvenpää, Kerava, Tuusula, Porvoo, Kirkkonummi ja Siuntio piirkondades.

Kohalikel elanikel on võimalik näha tegutsemas erinevaid sõjamasinaid, alustades tankidega Leopard ja jalaväe lahingumasinatega CV-90 ning lõpetades Hornet ja Hawk hävituslennukitega. Elanikele on edastatud hoiatus, mille kohaselt hakkavad õppustel osalevad lennuvahendid asustatud alade kohal õppuse jooksul regulaarselt lendama.

Soome õhuväe F/A-18 Hornet hävitaja.
Soome õhuväe F/A-18 Hornet hävitaja. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles