Aino Kallase preemia pälvis sel aastal skulptor Ekke Väli

Soome 100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bareljeef Tallinnas, Pärnu maantee 23 – selles majas elasid Aino ja Oskar Kallas aastatel 1934-1944. Skulptor Ekke Väli
Bareljeef Tallinnas, Pärnu maantee 23 – selles majas elasid Aino ja Oskar Kallas aastatel 1934-1944. Skulptor Ekke Väli Foto: Soome saatkond / Hannele Valkeeniemi

​Soomes tegutsev sihtasutus Viro-säätiö (Eesti Fond)  otsustas anda 2017. aasta Aino Kallase preemia Ekke Välile. Auhind anti üle esmaspäeval Tallinnas. Auhinnatseremoonia osana avati ka mälestustahvel Aino ja Oskar Kallase kunagise kodumaja seinal.

Skulptor Ekke Väli on tuntud oma monumentaalsete teoste poolest. Ta on loonud mitmeid portreeskulptuure eesti suurmeestest (näiteks Gustav Ernesaks, Paul Keres ja Peeter Põllu). Ta on taastanud Tartus Amandus Adamsoni Vabadussõja mälestusmärgi "Kalevipoeg" 2003.aastal. Ekke Väli modelleeris kuju fotode alusel. Adamsoni mälestusmärk hävitati Nõukogude võimu poolt 1950.aastal.

Ekke Väli on uuesti modelleerinud ka Aino ja Oskar Kallasele pühendatud mälestustahvli, mis oli kinnitatud Kallaste maja fassaadile aastatel 1990-1992 aadressil Pärnu maantee 23. Kui originaaltahvel kadus, võttis sihtasutus Viro-säätiö oma ülesandeks tahvel uuesti taastada ja see ülesanne anti Ekke Välile. Taastatud bareljeef paljastati  27.11.2017.

Bareljeef Tallinnas, Pärnu maantee 23. Skulptor Ekke Väli
Bareljeef Tallinnas, Pärnu maantee 23. Skulptor Ekke Väli Foto: Soome saatkond / Hannele Valkeeniemi

Skulptor Ekke Väli on teinud koostööd soome kunstnikega, ta on olnud Loviisa linna külalisateljee esimene külaliskunstnik aastal 1995. Ekke Väli on pälvinud Anton Starkopfi nimelise Tartu linna skulptuuripreemia 2009.aastal.

Soomes tegutsev sihtasutus Viro-säätiö on asutatud 1991. aastal. Sihtasutuse eesmärk on toetada Eesti kultuuri, teadust ja kunsti ning edendada Eesti haridust. Fondi algkapitali kogusid Soome kooliõpilased vabatahtliku tööga 1990-ndate aastate alguses.

Aino Kallase preemia

  • välja antud alates 2004. aastast;
  • Soome ja Eesti vahelise kultuurisilla ehitaja, kirjanik Aino Kallase nime kandva auhinnaga tunnustatakse eestlastest üksikisikuid või kollektiive, kel on märkimisväärseid teeneid Eesti-Soome kultuurisuhete arendamisel;
  • auhinna on pälvinud seni: ajakirjanik Kulle Raig, kirjandusteadlane Sirje Olesk, professor Rein Veidemann, kirjanik Maimu Berg, ajakirjanik Rain Kooli, Tallinna Lilleküla Gümnaasium, Tartu ülikooli õppejõud Margit Kuusk, tõlkija Piret Saluri ja koolitusjuht Järvi Lipasti.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles