Angela Lansbury: seksikad naised on osaliselt oma ahistamises süüdi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Lansbury 1940. aastate alguses
Angela Lansbury 1940. aastate alguses Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix

Briti päritolu USA näitleja Angela Lansbury võttis ahistamisteemal sõna, öeldes, et seksikad ja ilusaid naised on osaliselt ise süüdi, et neid ahistatakse ja mõnikord ka vägistatakse.

Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini ümber puhkes skandaal oktoobri alguses, kui mitu USA väljaannet kirjutasid, kuidas ta aastakümneid näitlejannasid ahistas, seksuaalselt ära kasutas ja vägistas, edastab The Telegraph.

Harvey Weinstein
Harvey Weinstein Foto: Globe Photos/Globe Photos/Sipa USA/Scanpix

92-aastase Lansbury sõnul on ahistamisskandaalil kaks külge, kuid meedia rõhub vaid ühele küljele.

«Ahistamisskandaalil on kaks poolt. Me ei saa vaadata mööda asjaolust, et naistele meeldib end ilusamaks ja seksikamaks teha, end välja mängida ja poseerida. Nad provotseerivad ja selline käitumine on naistele omane juba ürgajast. See aga tekitab tagasilööke, mehed ei suuda vastu panna ja nüüd on näha tulemus ehk ahistamisskandaal,» lausus staar.

Angela Lansbury
Angela Lansbury Foto: Ian West/PA Wire/PA Images/Scanpix

Lansbury lisas, et naised ei peaks meeste suunas vaid näpuga näitama, vaid kandma ka ise vastutust, mis puudutab ahistamist.

«Naistele meeldib end näidata, kuid see võib tuua kaasa ahistamise ja vägistamise. Kuldse kesktee leidmine on väga keeruline. Siiski ahistamist ja seksuaalset ärakasutamist ei saa heaks kiita. Võimalik, et oleme nüüd jõudnud punkti, kus suhtumine muutub ning edaspidi tuleb ahistamist vähem ette,» jätkas näitlejanna.

Angela Lansbury
Angela Lansbury Foto: MAVRIXONLINE.COM/MAVRIXONLINE.COM/Scanpix

Lansbury sõnul on vägistamine seksuaalvägivald, see põhineb jõul ja võimul ning sellele ei ole midagi tegemist seksuaalse külgetõmbega.

Angela Lansbury oli Hollywoodis suur staar 1940. – 1960. aastatel ja tema sõnul ei kogenud ta ahistamist, kuna mehed olid siis džentelmenid.

Angela Lansbury 1956. aastal
Angela Lansbury 1956. aastal Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

Ta sai oma esimese Oscari nominatsiooni 1944. aastal rolli eest filmis «Gaslight».

Lansbury mängis mitmes populaarses filmis, kuid ta kogus hiljem kuulsust ka televisioonis, mängides 1984–1996 krimisarjas «Murder, She Wrote» («Mõrv sai teoks») nutikat kirjanikust daami Jessica Fletcherit.

Angela Lansbury seriaalis «Mõrv sai teoks»
Angela Lansbury seriaalis «Mõrv sai teoks» Foto: Rights Managed/Ronald Grant Archive / Mary Evan/Scanpix

2014. aastal sai Lansbury Briti kuningannalt Elizabeth II oma pikaajalise näitlejakarjääri ja saavutuste eest Dame’i tiitli.

Tal on olnud rolle nii USAs Broadwayl kui Londonis teatrites.

Isegi 92-aastasena ei ole ta tööst loobunud. Jõulude ajal näitab Briti kanal BBC One uut filmi «Väikesed naised», kus Lansbury kehastab tädi Marchi.

Angela Lansbury ja Victor Mature 1949. aasta filmis «Samson ja Delilah»
Angela Lansbury ja Victor Mature 1949. aasta filmis «Samson ja Delilah» Foto: AFP / Scanpix
Angela Lansbury 1940. aastate alguses
Angela Lansbury 1940. aastate alguses Foto: Rights Managed/Mary Evans Picture Library/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles