Suurbritannia ministril oli salasuhe natside spiooniga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Profumo.
John Profumo. Foto: Personalities/Scanpix

Kurikuulsa seksiskandaali järel 1963. aastal tagasi astunud konservatiivist Suurbritannia sõjaministril John Profumol oli Briti luureteenistuse teatel salasuhe natside heaks töötanud spiooniga, kirjutab BBC.

Salateenistuse MI5 dokumentide kohaselt oli hilisemal sõjaministril suhe Saksa modelli Gisela Winegardiga 1930ndatel aastatel Oxfordis. Sel ajal polnud naine väidetavalt veel natside heaks tööle hakanud.

Dokumentidest selgub, et Profumo kirjutas Winegardile ka hiljem, mil mehest oli saanud parlamendisaadik.

Profumo poliitiline karjäär lõppes 1963. aastal, mil tuli avalikuks tema suhe 19-aastase Christine Keeleriga.

Keeleril oli samal ajal olnud seotud ka Venemaa kaitseatašee Jevgeni Ivanoviga. Profumo valetas parlamendi alamkojale oma suhete kohta Kelleriga ja tunnistas selle hiljem ka üles. Pärast oma poliitilise karjääri lõppu pühendas ta end heategevusele.

Christine Keeler.
Christine Keeler. Foto: Personalities/Scanpix

Täna avaldatud dokumendid pani kokku välisluureteenistus MI6, seejärel edastati need siseluurele ehk MI5-le.

Avaldatud dokumentide hulgast võib leida näiteks Winegardi ameeriklasest abikaasa Edwardi kirjad, mille kohaselt lahutati abielu naisega seetõttu, et naine sai pidevalt armastuskirju just Profumolt, kes oli kasutanud parlamendi alamkoja tunnustega paberit.

Dokumentide kohaselt töötas Winegard Teise maailma ajal Saksamaa luure heaks. Profumo tunnistas ka MI5-le, et omas naisega suhteid ja õppis teda 1936. aastal tundma.

Winegardile ei antud 1951. aastal Suurbritannia viisat, sest teda süüdistati väljapressimises. Viisataotlusel oli soovitajana kirjas just Profumo.

Winegard vangistati Pariisi vabastamise järel 1944. aastal spionaaži eest. Sõja ajal hankis ta Pariisis sakslaste jaoks informatsiooni. Samuti oli Winegard ühe Saksamaa ohvitseri armuke ja sai temaga ka lapse.

USA salateenistus hakkas naise suhtes pärast sõda huvi tundma ja teda süüdistati Saksa luureülema varjamises.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles