Viis lahendamata müsteeriumit Teisest maailmasõjast (6)

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sch
Sch Foto: akg-images/akg-images/Scanpix

Kuhu on peidetud natside varandus ning kes andis välja kuulsa juuditüdruku Anne Franki koos perekonnaga? Neile ja paljudele teistele küsimustele ei ole tänini vastust leitud. 

Hitleri kadunud gloobus

Hitleril oli kaks hinnalist gloobust, mis olid tehtud spetsiaalselt talle – üht neist ei ole aga väidetavalt senini üles leitud. Füürer hoidis kõne all olevat gloobust oma kabinetis, mis asus riigikantseleis. Mis sai gloobusest pärast Saksamaa langemist ning kelle käes on see nüüd, on aga omamoodi müsteerium. 

USA sõjaveteran John Barsamian leidis 1945. aastal Hitleri pelgupaigaks olnud majast, mis asus Baieri Alpides, ühe gloobuse. Umbes kümme aastat tagasi pani mees selle oksjonile. Arvatakse, et tegu ei ole aga kadunud gloobusega, sest see on arvatust väiksem.

Hitleri hiiglaslik gloobus sai laiemale avalikkusele teada-tuntuks tänu Charlie Chaplini natsivastasele draamakomöödiale «Suur diktaator» (1940). Filmis on stseen, kus diktaator Adenoid Hynkel ehk Hitler tantsib suure gloobusega, mis näeb välja nagu õhupall. 

Stseen filmist «Suur diktaator» (1940).
Stseen filmist «Suur diktaator» (1940). Foto: Wikimedia Commons

Kuhu kadus Ungari juutide päästja Raoul Wallenberg?

1944. aasta märtsis käskis Hitler Saksa vägedel Ungari okupeerida. Kui seni olid Ungari juudid holokausti eest pigem kaitstud, siis pärast seda muutus nende olukord väga halvaks.

Koos teise Rootsi diplomaadi Per Angeriga hakkas Raoul Wallenberg 1944. aasta suvel Ungari juutidele välja andma «kaitsepasse». Neid, kellel see oli, koheldi Rootsi kodanikena ning nad pääsesid deporteerimisest. Lisaks sellele rentis Wallenberg Budapestis hulgaliselt maju, kus juudid said varjuda.

1945. aastal Wallenberg arreteeriti ning tema edasise saatuse kohta ringleb palju erinevaid jutte. Ametliku Nõukogude valitsuse teadaande kohaselt suri Wallenberg 17. juulil 1947. aastal.

Paljud vangid on aga väitnud, et nad nägid Wallenbergi pärast tema väidetavat surma. Viimased teated Wallenbergi nägemise kohta pärinevad lausa 1987. aasta novembrist.

Natside peidetud varandus

Arvatakse, et Saksamaa sõjaväelane Erwin Rommel peitis halba aimates suure koguse natsidele kuulunud varandusest mõnda veealusesse koopasse. Aarete täpne asukoht on aga seni teadmata.

Rommel oli väidetavalt lasknud sukeldujatel ära peita kuus suurt terasest laskemoonakasti, mis sisaldasid endas kullakange, hõbedat, kunsti, vääriskive jne. 

Kes andis välja Frankide perekonna?

Anne Frank, mitu tema pereliiget ja veel mõni juut peitsid end alates 1942. aasta juunist Hollandis Amsterdamis Prinsengrachti tänaval asuvas majas. 4. augustil 1944. aastal leidsid natsid perekonna üles – kes nad reetis?

Frankide peidupaik asus pereisa tehase lisahoone ülemisel korrusel administratiivosas, kus töölised ei käinud. Ainult neile, kes peidusolijaid aitasid, oli paik teada.

Üheks levinud pakkumiseks on see, et perekonna andis välja laohoone juht Willem van Maaren. Kas see oli aga ikka tema, jääb ilmselt igavesti saladuseks. 

Anne Frank.
Anne Frank. Foto: imago stock&people/imago/United Archives/Scanpix

Lend 19  

Paar kuud pärast Teise maailmasõja ametlikku lõppu leidis kurikuulsas Bermuda kolmnurgas aset kummaline juhtum. Õppelennu käigus kadus nimelt viis torpeedolennukit ja 14 lendurit nagu vits vette. Õppelendu juhtis Ameerika Ühendriikide mereväeleitnant Charles Taylor.

Õnnetuse põhjustas tõenäoliselt juhendaja segadusse sattumine asukoha määramisel, mille võis põhjustada mõlema kompassi ülesütlemine, millest Taylor teatas ka õhubaasi. Hättasattunutele saadeti järele päästelennuk, mis kadus 13 mehega samuti udusse. Lennukite salapärane kadumine on tekitanud hulgaliselt vandenõuteooriaid. Arvatakse isegi, et UFODd röövisid lennukid. 

Allikas: War History Online

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles