Aivar Riisalu: Tallinna osalus mingis Eesti pangas oleks mõistlik

Aivar Riisalu
, Tallinna abilinnapea
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu otsestuudios
Aivar Riisalu otsestuudios Foto: Konstantin Sednev

Tallinna osaluse küsimuses Eesti Ühistupangas tuleb selgus majja saada. Kui litsents jääb saamata, tuleks Tallinnal kaaluda osalust mõnes olemasolevas Eesti väikepangas, leiab Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu.

Minu seisukoht on selline, et ilma litsentsita ei täida selline ühistupank loomulikult oma eesmärke. Olen käinud ka finantsinspektsioonis koos panga juhtidega teemat arutamas. Praegu ei ole endiselt täit selgust, mis selle pangalitsentsiga võiks saada.

Mulle isiklikult tundub, et selline põhikiri, kus sõltumata rahanumbrist saad ühistu koosolekul ühe hääle, võib tulevikus kapitali laienemise keeruliseks teha.

Samas leian täiesti mõistliku olevat, kui eestimaised väikepangad seisavad vastu suurtele Rootsi pankadele, kes ei ole keskmise ja väikese ettevõtluse toetamisest Eestis ilmselt praegu lõpuni huvitatud.

Kõik poliitilised vastased, kes ütlevad, et lubati kinni panna või kuluaarides arvas seda või toda või mida iganes, on antud küsimuses aga seda meelt, et ühistupanga asjus tuleb leida mõistlik lahendus.

Neid mõistlikke lahendusi saab olla kaks. Esiteks. Olemasolev pank saab litsentsi – sel juhul saab seda panka arendada. Loomulikult ei saa linna osa olla määrava tähtsusega, vaid ongi ühistupank, kus on palju-palju omanikke ja kus kõik kapitalitingimused ja teised nõuded on normaalselt täidetud.

Teisel juhul tuleb enda jaoks ära otsustada – analüüsi tulemusena muidugi –, et sellisel kujul ühistupanka ei ole me suutelised tekitama, me ei suuda neid nõudeid täita. Sellisel juhul peaks Tallinna linn tõsiselt kaaluma mõnes Eesti kapitaliga seotud pangas osalemist, andes oma osalusega soliidsust juurde ja tehes panga ka rahvusvaheliste institutsioonide ja igasuguse järelevalve jaoks atraktiivsemaks. Sest Tallinna eelarve on piisavalt suur ja Tallinna osalus mingis pangas oleks väga mõistlik.

Kas selgus saabub kuue kuu või aastaga – üsna lähemas tulevikus saame aru, mis sellest saab. Määramatus ühistupanga küsimuses peab ära lõppema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles