Väiksem aktsiisitõus räsib juba tänavust eelarvet (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholiaktsiis on Eestis võrreldes muu Euroopaga kõrge.
Alkoholiaktsiis on Eestis võrreldes muu Euroopaga kõrge. Foto: SCANPIX

Järgmiseks aastaks planeeritud alkoholiaktsiisi poole väiksema tõstmise tõttu võib alkoholi laovarude väiksema varumise tõttu vähendada tänavuseks planeeritud aktsiisilaekumist.

«Me oleme hinnanud, et aktsiisitõusu vähendamine 2018. aasta veebruaris toob kaasa mõningase laovarude soetamise vähenemise. Peamiselt on aktsiisitõusu eelselt varutud kanget alkoholi ning kuna selle aktsiisimäära tõstetakse poole vähem, on ettevõtetel väiksem motivatsioon varude soetamiseks. Eelnevate perioodide kogemusele tuginedes võivad varud jääda senisest ootusest väiksemaks,» ütles rahandusministeeriumi pressiesindaja Siiri Suutre BNSile.

Rahandusministeerium hindas varasemalt, et aktsiisitõusu täielik ära jätmine võiks tekitada tänavuse aktsiisilaekumise umbes 8 miljoni euro suuruse vähenemise ning seda just eelkõige kange alkoholi arvelt.

Valitsus otsustas eelmise nädala kabinetiistungil, et alkoholiaktsiisi tõus on tuleval aastal kavandatust poole väiksem.

«Vaatasime ka põhjalikult laiemaid majanduslikke mõjusid, mis on seotud piirikaubandusega. Kabineti otsus on, et järgmisel aastal saab alkoholi aktsiisi tõus olema varem kavandatust poole väiksem – siidri ja õlle osas üheksa protsenti ja kange alkoholi puhul viis protsenti,» ütles peaminister Jüri Ratas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles