Menukast kesklinna lasteaiast kaob paari aastaga viis rühma

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lepatriinude rühma õpetaja abi Reelika Mäesepp on Sassi lasteaias töötanud 13 aastat. Teda rendipinnal olevate rühmade kadumine esialgu ei mõjuta, sest Lepatriinude sõimerühma mudilastel on lasteaia lõpetamiseni mitu aastat.
Lepatriinude rühma õpetaja abi Reelika Mäesepp on Sassi lasteaias töötanud 13 aastat. Teda rendipinnal olevate rühmade kadumine esialgu ei mõjuta, sest Lepatriinude sõimerühma mudilastel on lasteaia lõpetamiseni mitu aastat. Foto: Sille Annuk

Kuigi otsust pole veel langetatud, teavad Aleksandri tänaval asuva Sassi lasteaia viie rühma kümme õpetajat ning viis õpetaja abi, et varem või hiljem ootab neid ees kas koondamine või töö samas lasteaias asenduskohal.  «Järk-järgult kaob meilt viis rühma,» ütles Sassi lasteaia direktor Lea Laumäe. 

Põhjus on selles, et Sassi peamaja kõrval Aleksandri passaaži ruumide rendileping lõpeb 2020. aastal. Samuti rendipinnal oleva Lepatriinude sõimerühma õpetaja abi Reelika Mäesepp tegi eile lõuna ajal, kui mudilased õues olid, oma tavapäraseid töid: pani mänguasju oma kohtadele tagasi, kohendas voodeid ja tõmbas rühmaruumi põranda mopiga üle. 

«Mind muutused veel ei puuduta,» märkis 13 aastat Sassi lasteaias töötanud Reelika Mäesepp. 

«Meil töötavad õpetajad ja nende abid oma rühmaga sõimest kuni kooliminekuni,» selgitas direktor. «Lepatriinude lapsed on sel sügisel alustanud sõimerühmas, kooliminekuni on neil mitu aastat.»

Vabu kohti on ja pole

Kevadel lõpetavad Sassi lasteaias kaks rühma, kelle ruumid on Aleksandri passaaži teisel korrusel. Hiljuti teatas direktor hoolekogule, et Sassis 2018/19. ja 2019/20. õppeaastal uusi rühmi ei avata, alates 2020. aasta 1. septembrist jääb lasteaeda kuus rühma.

«Meil on äärmiselt kahju, et lasteaed muutub jälle väiksemaks ja inimesed peavad töölt lahkuma,» märkis Lea Laumäe. «Teisalt on see mõistetav. Rendiruume pole enam väga vaja, sest linn on investeerinud kesklinnas Pepleri tänavas asuva uue lasteaia rajamisse ning Akadeemia tänava lasteaia põhjalikku ümberehitusse.» 

Tartu linnavalitsus rentis 2006. aastal Sassi lasteaiale Aleksandri passaaži alumisel korrusel  kõigepealt ligi 500 ruutmeetrit, 2010. aastal võeti selle maja teisel korrusel rendile veel 500 ruutmeetrit. Praegu käib neis viies rühmas pisut enam kui sada mudilast. Linn maksab Aleksandri passaažis ruutmeetri eest üle kuue euro, kuus on renditasu 6835 eurot ja 59 senti ning aastas ligi 82 000 eurot.

 «Seni oleme vaid arutanud, kas seal asuvaid lasteaiakohti on vaja, otsust ei ole tehtud,» ütles Tartu linnavalitsuse haridusosakonna juhataja Riho Raave. «Tean, et kõik ei lähe seal kinni, tõmmatakse lihtsalt koomale, plaan on mahutada olemasolevasse lasteaeda kõik lapsed ära. Üldine seis on Tartus selline, et on lasteaedu, kus on vabu kohti, ning on lasteaedu, kus on järjekord.»  

Lea Laumäe märkis, et septembris, kui läbirääkimised hoone omanikuga lõppesid, oli Tartus 119 vaba lasteaiakohta. Kesklinnas on vabu kohti aga napilt: näiteks eile oli Pepleri tänava uues lasteaias kolm vaba kohta ja Akadeemia tänava lasteaias üks vaba koht. Linna lasteaiajärjekorras on Sassi lasteaia esimeseks eelistuseks märkinud ligi 30 lapsevanemat. Neist 20 soovib kohta poolteiseaastasele lapsele, kuid nii väikeste rühma seal pole. Lisaks on esitatud kaheksa taotlust kahe- ja üks taotlus kolmeaastasele lapsele koha saamiseks. 

Kevadel lõpetava kahe rühma ruumid Aleksandri passaaži teisel korrusel võtab linn kasutusse, sinna kolivad põhjalikku remonti mineva Maarjamõisa lasteaia kaks rühma. 2019. aastal kolitakse vabanevatesse ruumidesse samuti remonti mineva Pääsupesa lasteaia kaks rühma. 

«Lasteaed võiks Aleksandri passaažis olla ka tulevikus, seal on kõik ruumid nõuete järgi välja ehitatud,» ütles Aleksandri passaaži omanikfirma OÜ Kondsor juhatuse liige Ain Loot. «Aga leping lõpeb 2020. aastal ja mulle on teada antud, et lasteaiakohti on Tartus küllalt.» 

Suvel pidas Tartu linnavalitsuse linnavarade osakond Aleksandri passaaži omanikuga läbirääkimisi koostöö jätkamiseks sooviga teha esimese korruse rühmaruumide asemele Karlova kooli poiste tööõpetuse klass. Läbirääkimised lõppesid edutult. 

«Need läksid selle poiste tööõpetuse klassi nahka,» selgitas Ain Loot. «Ei saa kesklinna majja saepurupunkreid ehitada, seal töötavad ka teised firmad. Pealegi tahtis linn neid ruume selle klassi jaoks vaid kolmeks aastaks.» Ta lisas, et rendi suurendamise juurde läbirääkimistel ei jõutudki.

Asenduspinnad jäävad

«Kesklinnas on lasteaiakohti juurde tulnud,» ütles Tartu linnavalitsuse linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson. «Kahe aasta pärast, kui rendileping lõpeb, vaadatakse vajadused üle ja tehakse otsus. Kui siis on lasteaiakohti piisavalt, ei pea me erasektorist ruume rentima. Kui aga selgub, et kohti on juurde vaja, pole välistatud, et Aleksandri passaaži ruumide rendilepingut pikendatakse.» 

Lisaks Aleksandri passaažile rendib linn lasteaedade ruume Tähe, Vasara, Ilmatsalu ja Jaama tänaval. Samuti üürib linn ruume Eerikal, praegu õpivad seal Raatuse kooli õpilased, kelle koolimajas käib põhjalik remont. «Asenduspindu on meil vaja. Kaks lasteaeda ja Variku kool lähevad lähitulevikus remonti,» ütles Riho Raave. «Sellepärast me kõigist rendipindadest loobuda ei saa.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles