Nagu maavärin käiks üle: lõhkamine häirib relvatööstusele peendetailide tootmist (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhkamine.
Lõhkamine. Foto: Erki Varma

Peenmehaanikat tootev ettevõte Enemat OÜ kurdab Harku karjääris toimuvate igapäevaste lõhkamiste üle, mis olevat nagu maavärinad ja häirivat tõsiselt tillukeste detailide treimist. 

Saue ja Harku valla piiril asub Harku lubjakivimaardla, kus iga päev tehakse lõhkamistöid lubjakivi kobestamiseks.

See häirib juba pikemat aega ettevõtet Enemat, mis on spetsialiseerunud eriti väikesemõõduliste detailide tootmisele, mis leiavad rakendust näiteks meditsiini-, automaatika- ja relvatööstuses. Kuna detailid peavad olema ülimalt täpsed, segavad igapäevased plahvatused tõsiselt ettevõtte tööd.

«Kui toimub lõhkamine, on tunne, nagu oleks tegu ühe suure maavärinaga, kogu maja vapub,» kirjutas Enemati juhatuse assistent murekirjas keskkonnaministeeriumile, kust oodatakse probleemile lahendust. «On olnud juhuseid, kus lõhkamise tagajärjel kaob meil paariks minutiks elekter.»

Ettevõtte sõnul on ajast, mil nad esimest korda murest märku andsid, möödas pea poolteist aastat ja asi läheb aina hullemaks. «Kuna karjäär tuleb lähemale, siis üha tugevamaks see lõhkamine läheb,» kirjutas ettevõte.

Enemat toodab kuni 50-millimeetrise läbimõõduga detaile meditsiinitööstusele ega saa igapäevaseid «maavärinaid» endale lubada. «See võib paigast lüüa kogu meie seadmepargi ja tootmine võib pikaks ajaks seisma jääda,» kardab firma.

Seega ootab ettevõte keskkonnaministeeriumilt, kes on Harku karjääris kaevandamisloa välja andnud, mingit lahendust. Varem on Saue vallavalitsus ühe lahendusena välja käinud selle, et Enemati hakatakse edaspidi lõhkamistööde toimumisest täpsemalt teavitama, mille järel saadakse sellega arvestada.

Lõhkamistööde täielik peatamine ilmselt kõne alla ei tule, arvas vald. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles