DNA-paljastus: «tõendid» lumeinimese olemasolust osutusid koerte ja karude jäänusteks

Eva-Lotta Kivi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on väidetavalt lumeinimene
Pildil on väidetavalt lumeinimene Foto: General/Scanpix

Rahvajutte sellest, kuidas keegi on näinud mäestikupiirkonnas lumeinimest, liigub omajagu. Ühtegi teaduslikult veenvat tõendit selle karvase eluka olemasolu kohta aga veel pole. 

Selleks, et müsteeriumi lahendamisele lähemale jõuda, uurisid teadlased üheksat väidetavalt lumeinimestelt pärinet DNA-proovi (võetud karvadest, hambast jne), kirjutab The Guardian

Analüüsi tulemused aga kuulujutte ei kinnitanud - tuli välja, et üks proov sisaldas koera pärilikkusainet, teised aga must- ja pruunkarude DNA-d.

«See näitas, et kaasaegne teadus saab käsile võtta mõned lahendamata küsimused ja müsteeriumid,» ütles uuringu juhtivautor Charlotte Lindqvist Buffalo ülikoolist.

Kõne all olev teadusuuring ei ole tegelikult esimene kord, kui väidetavaid lumeinimesi teiste imetajatega seostakse. Näiteks näitask kolm aastat tagasi avaldatud teadusuuring näitas just seda sama – selgus, et nii-öelda lumeinimese asitõendid kuulusid hoopis tavalistele metsloomadele.

Kaks karva, mida toona uuriti, olid eriti huvitavad, sest nende DNA kattus 40 000 aastat tagasi elanud karude omaga. Tooma pakkusid uuringu autorid välja, et need võisid kuuluda mõnele seni tundmatule karuliigile või lausa pruun- ja jääkaru hübriidile. Lindqvisti arvates on taoliste järelduste tegemiseks aga liiga vähe tõendeid.

Lindqvist ja teised uuringu autorid on seda meelt, et hoolimata nende ja eelnevatest teadusuuringutest, ei kao lumeinimese müüt aga veel kuhugi. «Sa ei saa kunagi kinnitada, et ühtegi tõendit kusagil ei leidu,» ütles Lindqvist.

Uuring ilmus ajakirjas Proceedings of the Royal Society B

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles