Jeremy Darroch: internet vajab reegleid (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Darroch
Jeremy Darroch Foto: Rene Riisalu

Digitaalne Metsik Lääs muutub aina metsikumaks – midagi tuleb ette võtta, kirjutab Briti telekommunikatsiooniettevõtte Sky Group tegevdirektor Jeremy Darroch.

Iga päev leiab lugusid sobimatu video jõudmisest Youtube’i, libauudistest või Venemaa rahastatud poliitreklaamist Facebookis või Twitteri nurjatust ärakasutamisest. Euroopa poliitikakujundajad nimetasid hiljaaegu interneti lausa digitaalseks Metsikuks Lääneks, aga ometi ei paista, et tehnoloogiagigantide suhtumine või käitumine kuidagigi muutuks suunas, mis aitaks ühiskonda kahju eest kaitsta.

Iga uue paljastuse järel lubavad need platvormid veel rohkem pingutada. Nad lubavad paremini käituda. Ometi taotlevad nad edaspidigi kasu sellelt, mida avaldavad, ja nii algab spiraalil jälle lihtsalt uus keerd. Poliitikakujundajad taovad rusikatega vastu lauda. Ajakirjandus paljastab väärust. Ühiskond vaatab pealt, mõnikord tülgastusega. Tehnoloogiaettevõtete väärtus kasvab. Kahtlemata on viimane aeg küsida, miks ei ole ikka veel paigas kindlaid reegleid, kui valitseb ometi nii suure kahju oht?

Vastutust pole

Veel päris hiljaaegu olid internetikompaniid pisikesed ja üpris mõjuta. Nüüdseks on need publitseerimishiiud ja meie planeedi suuremad ettevõtted, kelle haare ja raha hulk ületab mäekõrguselt tavameedia ettevõtteid.

Ent neile ei rakendu ükski ettekirjutus ega reegel, millega viimased peavad alati arvestama.

Sellised ettevõtted nagu Sky peavad kinni pidama kindlatest reeglitest, mis määravad, mida tohib avaldada ja mida mitte, samal ajal kui ülemaailmsed tehnoloogiaettevõtted, kelle pakutav sisu võib ilmuda lausa samale ekraanile või seadmesse, ei vastuta sugugi selle eest, mida nende platvormidele üles on laaditud, ja kannavad sageli vaid väga põgusat vastutust ebaseadusliku sisu eemaldamise eest – kui neile sellest teada antakse.

Loomulikult hindame me suurt kasu, mida internet toob, aga ühiskond on hakanud mõistma ka ohte. Seepärast ei saa enam kaugeltki öelda, nagu võiks olla internet puutumatu ega peaks alluma normidele, mis kehtivad ülejäänud ühiskonnas.

Kommunikatsioonisektor, milles Sky tegutseb, on väga tugevasti reguleeritud: me kanname vastutust, mida demokraatlikus ühiskonnas ettevõtetelt oodatakse. Me tegutseme seaduse piires, anname inimestele tööd ja kanname vastavat kulu.

Kui rikume reegleid, siis meid karistatakse nagu iga teist ettevõtet või üksikisikut. Seaduseandjad on määranud kindlad mängureeglid ja selles keskkonnas oleme kõik konkureerinud juba aastakümneid. Reeglite täitmine ei ole koorem, vaid kvaliteedi ja usalduse kinnitus.

Aga kui maksude tasumine, inimeste töölevõtmine ja seadustest kinnipidamine muutub konkurentsis miinuseks, siis on selge, et meie ees seisab probleem.

Sellepärast ma usungi, et poliitikakujundajad saaksid mõne probleemiga, mida tekitab reguleerimata internet, hakkama televisioonimaailmas teada-tuntud reegleid kohandades.

Kui asi puudutab ringhäälingut, peetakse reegleid väärtuslikuks tingimuseks, mis garanteerib vaatajatele ja reklaamijatele, et sisu on usaldusväärne ja turvaline.

Ringhäälingufirmad peavad kinni pidama kindlatest standarditest ja nende üle otsustataksegi selle järgi, kas ja kuidas nad on neist kinni pidanud. See ei ole tsensuur, nagu armastavad väita internetireeglite vastased. Sõnavabadus on neisse reeglitesse sisse kirjutatud.

Internetikompaniid väidavad jätkuvalt, et neil kehtivad kogukondlikud standardid, mis kaitsevad kasutajaid, aga kui asi jõuab selgitamiseni, kas nad neid standardeid ka rakendavad, kui palju nad investeerivad turvalisusse või kas nende platvormidel leidub endiselt kahjulikku sisu, siis tuleb meil leppida nende sõnadega. Järelevalve, läbipaistvus, vastutus – nende puhul seda pole.

Aina esile kerkinud sobimatu sisu juhtumid näitavad, et oma asjade korraldamist ei tohiks enam jätta üksi nende ettevõtete enda kätte. Tuleb kehtestada range ja sõltumatu järelevalve, mis kindlustaks, et tehnoloogiahiiud peavad oma lubadustest kinni.

Oodates poliitilist otsust

Ma ei hakka siin välja pakkuma üksikasjalikku interneti reguleerimist, mis läheks liiga keeruliseks ja mattuks tõenäoliselt palju laiema debati alla, küll aga pooldan ma vastutamist hõlmavate põhimõtete kiiret kehtestamist, mis vastaksid ühiskondlikele normidele ja mille üle saaks järelevalvet teostada.

See rakendaks internetivallas samasuguse ranguse, mis on muutnud televisiooni usaldusväärseks ja turvaliseks keskkonnaks. Lihtne standardite kogum, mis sätestaks, kuidas talitada ebaseadusliku ja kahjuliku sisu korral, ning sammud, millega kindlustatakse laste turvalisus ja mille üle peab valvet sõltumatu asutus, ei tohiks unistuseks jääda.

Enamik maailma ettevõtteid peab alluma kindlatele reeglitele, mis kajastavad ühiskonna ootusi. Ettevõtted peavad reegleid täitma või leppima sanktsioonidega, näiteks keeluga tegutseda oma valdkonnas või trahviga. Miks peaksid tehnoloogiaettevõtted olema erand?

Poliitikakujundajate ees seisab valik: nad võivad anda eeskuju ning muuta interneti turvalisemaks ja vastutusvõimelisemaks keskkonnaks selle Metsiku Lääne asemel, milleks see praegu on kujunenud, või siis endiselt manada ette näo, et internetiturvalisus on neile liiga kõva pähkel.

Sky Group

  • Rupert Murdochi asutatud Sky meediagrupp on juhtiv Euroopa telekompanii. tegeleb sateliidi, kaabelTV, interneti, videolevi ja telefoniteenustega.
  • Peakorter Londonis, tegutseb Inglismaal, Iirimaal, Saksamaal ja Itaalias.
  • 30 000 töötajat, eelmise aasta käive 13,5 miljardit eurot.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles