Asekantsler Kolk arutab täna peaprokuröriga laevakaitsjate tulevikku

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul Chennai vanglast vabanenud Eesti laevakaitsjad said õhtuks majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid.
Eile hommikul Chennai vanglast vabanenud Eesti laevakaitsjad said õhtuks majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid. Foto: Caters News Agency / Scanpix

Täna hommikul jõudis välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk Indiasse Chennai linna, kus kohtus vanglast vabastatud Eesti laevakaitsjatega.

Ministeeriumi sõnul arutati kohtumisel meeste olmeküsimusi ning edasisi astutavaid samme.

Samuti kohtub Kolk veel täna õhtul Tamil Nadu peaprokuröriga, kohtumised kohalike ametivõimu esindajatega jätkuvad homme.

Asekantsler Annely Kolgi sõnul on hetkel veel raske prognoosida, kui kaua kogu protsess täpselt aega võtab.

Kui kauaks Kolk Indiasse jääb, on veel lahtine, kuid laevakaitsjatega on kokku lepitud, et kohtutakse iga päev ning antakse neile ülevaade saatkonna ning asekantsleri pingutustest meeste abistamisel.

India Chennai kohus mõistis esmaspäeval õigeks kõik neli aastat tagasi kinni peetud 35 laevakaitsjat, nende seas 14 eestlast.

Eile hommikul pääsesid eestlased vanglast välja ning suundusid koos konsul Mats Kuuskemaaga majutusasutuse poole. Teisipäeva õhtuks said laevakaitsjad majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid.

India prokuratuuril on võimalus otsus 90 päeva jooksul edasi kaevata, mis võib takistada meeste kiiret kojunaasmist.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Laeva kapten on ukrainlane. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles