Laevakaitsjaid takistab Indiast lahkumast loa puudumine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul Chennai vanglast vabanenud Eesti laevakaitsjad said õhtuks majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid.
Eile hommikul Chennai vanglast vabanenud Eesti laevakaitsjad said õhtuks majutatud ning kätte isiklikud asjad, mille nad enne vanglasse saatmist loovutama pidid. Foto: Caters News Agency / Scanpix

Laevakaitsjad ei saa riigist lahkuda, kuna India võimud ei ole selleks oma luba andnud.

«Meestel on olemas reisidokumendid ja kui India lubaks neil riigist lahkuda, siis nad saaksid riigist lahkuda. Aga dokumentides ei ole veel vajalikke templeid,» rääkis välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Annely Kolk rahvusringhäälingule kolmapäeval.

Kolmapäeval Indiasse saabunud välisministeeriumi asekantsler Annely Kolk kohtus laevakaitsjate asjus Tamil Nadu peaprokuröriga, kuid täpsemat infot prokuratuuri tegevusplaanide kohta ei saanud.

«Kohtumine Tamil Nadu peaprokuröriga möödus Annely Kolgi sõnul konstruktiivses õhkkonnas, kuid tähtaegade kohta täna täpsemat infot ei antud. Asekantsler väljendas lootust, et esmaspäevast kohtuotsust edasi ei kaevata, et mehed saaksid kiirelt Eestisse naasta,» teatas välisministeeriumi pressiesindaja.

Välisministeeriumi juriidiliste ja konsulaarküsimuste asekantsler Kolk ja Tamil Nadu osariigi peaprokurör leppisid kokku, et jätkavad suhtlust homme, lisas välisministeeriumi esindaja.  

Neljapäeval kohtub asekantsler ka Tamil Nadu välisasjade riigisekretäriga.

India Chennai kohtus mõistis esmaspäeval õigeks 35 laevakaitsjat, teiste seas ka 14 Eesti kodanikku, kes olid enda süüdimõistmise edasi kaevanud. Teisipäeval vabastati mehed vanglast.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 Eesti kodanikku, kuus britti ja kolm ukrainlast. Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse. Varem oli neid süüdistatud ka ebaseaduslikus kütusetankimises ja ebaseaduslikus relvade käitlemises.

Laevakaitsjad esitasid kohtuotsuse suhtes apellatsiooni 2016. aasta jaanuari lõpus ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist. Kohtuistungid kaebuse osas algasid India kohtus alles 2016. aasta oktoobris ning kohus lõpetas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse kuulamised 30. novembril 2016, kuid otsust ei teinud. Uuesti algasid kaitsjate ja süüdistajate kuulamised tänavu novembris ning lõppesid eelmisel nädalal.

Väidetavalt on India prokuratuuril siiski võimalus otsus 90 päeva jooksul edasi kaevata, mis võib takistada meeste kiiret kojunaasmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles