Pingelisele hooajale järgnegu hoolas ülevaatus

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Agro Machinery hooldusjuht Jaanus Metsaots juhatab hooldusmeeskondade vägesid arvuti tagant, mille ekraanidel on näha suur osa abivajavast tehnikast.
Baltic Agro Machinery hooldusjuht Jaanus Metsaots juhatab hooldusmeeskondade vägesid arvuti tagant, mille ekraanidel on näha suur osa abivajavast tehnikast. Foto: Ain Alvela

Põllumehed üldiselt teavad, et pärast sügiseste hooajatööde lõppu saabub aeg aasta läbi põllul rassinud tehnika enne varju alla paigutamist üle vaadata, logisema hakanud osad taas kinni keerata ja mõni jupp ehk uue vastu väljagi vahetada.

Just sügisesele tehnika ülevaatusele keskenduvad talvekuudel ka põllutehnika esindused – hooldusmeeskonnad sõidavad mööda Eestit ringi, laod on varuosasid täis ning farmeritele pakutakse hooldusel ja remondil soodustusi.

Ennekõike vajavad ülevaatust iseliikuvad riistad – traktorid, kombainid, hekseldid ja taimekaitsepritsid. Kui aga taluperemees soovib, siis vaadatakse muidugi üle ka haakeriistad. Reegel on siiski selline, et remondimees saab käe külge panna vaid tehnikale, millega tema ettevõte konkreetselt tegeleb, nii-öelda võõra kaubamärgi kallale ei minda.

Üldiselt on ülevaatused korraldatud nõnda, et konkreetse toote Eesti esindaja saadab tellimuse laekudes tehnikaomaniku juurde oma hooldusgrupi. Kuna kõikidel suurematel tehnikamüüjatel on esindused paigutatud üle Eesti tõmbekeskustesse, siis ei tohiks ootejärjekord väga pikaks venida.

Ülevaatuse käigus tehnika vajadusel pestakse-puhastatakse, kuulatakse ära omaniku mured ning hooaja jooksul pardakompuutrite salvestatud andmeid appi võttes tuvastatakse vead ja varuosade vajadus.

Baltic Agro Machinery esindab alates 2015. aastast Eestis muu hulgas ka John Deere’i põllumajandustehnikat. Sügisese hooldusaja jooksul pakutakse originaalvaruosadele 25protsendilist allahindlust, samuti pakutakse 20 protsenti soodsamat hinda taimekaitsepritside pihustitele.

Ülevaatus kestab kolm-neli tundi, kombainide eksperdiülevaatus maksab Baltic Agro Machinerys 99, traktorite oma 59 eurot. Selle sees on ka agrofirmasse kohalesõit.

Baltic Agro Machinery hooldusjuht Jaanus Metsaots märgib, et korralise ülevaatuse muudab lihtsamaks John Deere’i masinatel juba mõnda aega kasutatav GPSi kaudu kaugjuhitav süsteem JDLink, mis annab esinduses asuva tehniku arvutiekraanile täpse ülevaate nende masinate tehnilisest seisukorrast, mis süsteemiga ühinenud ja ennast selles aktiivsena hoiavad. Jaanus Metsaotsa sõnul on tema halduse all umbes 200 sellist masinat.

„Masin ise saadab meile igal hommikul ülevaate ja vajadusel veateate spetsiaalsete koodide alusel,” selgitab ta süsteemi olemust. „Näeme masinaga tehtud töid ja tekkinud vigasid. Jälgida saab kõike, mille jälgimiseks on masinal peale pandud andurid. Kuni selleni välja, et kütusepaak vajab täitmist.”

JDLink on paigaldatud kõikidele traktoritele alates 6. seeriast, iseliikuvatele mürgipritsidele, kombainidele ja silokombainidele.

Analoogsed sooduspakkumised on saadaval teistegi masinamarkide esindustes. Nii ootab Konekesko Eesti korralise hoolduse väljakutseid Claasi tehnikale, pakkudes varuosadele 20protsendilist allahindlust. Ka New Hollandi tehnikat Eestis esindav Tatoli pakub kuni jõuludeni Horschi varuosi 15 protsenti tavalisest odavama hinnaga. Päris mitmed diilerid aga plaanivad oma ülevaatuste kampaaniaga alustada uue aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles