Fotod: kohus mõistis PERHi eksjuhid altkäemaksu võtmises osaliselt süüdi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohus kuulutas täna kohtuotsuse Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) endise juhi Tõnis Alliku ja haigla IT-juhi Marko Kilgi süüasjas. Kohus mõistis mehed altkäemaksu võtmises osaliselt süüdi.

Kohus tunnistas Alliku süüdi tarkvarafirma Helmeselt altkäemaksu võtmises, kuid ülejäänud süüdistustes õigeks. Kilk mõisteti süüdi kahes süüdistuses, kuid ühes õigeks.

Kilgil tuleb kanda tingimisi ühe aasta ja kolme kuune vangistus kaheaastase katseajaga.

Tegutsemiskeeldu, mida prokurör Steven-Hristo Evestus lisakaristusena Allikule taotles, mehed ei saanud.

Seega ei mõistetud PERHi endist juhti süüdi selles, et ta teise äriettevõtte kulul sai Saksamaal toimuval Oktoberfesti üritusel käia. Küll aga mõisteti Allik süüdi altkäemaksu võtmises tarkvarafirmalt AS Helmes.

Allikule mõisteti tingimisi ühe aasta ja kuue kuu pikkune vangistus kahe aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Lisaks tuleb Allikul maksta riigieelarve tuludesse kuriteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks 13 714,50 eurot ja PERHi endisel IT-juhil Marko Kilgil 2 072,50 eurot.

Esitavad apellatsiooni

Põhja-Eesti regionaalhaigla endine juht Tõnis Allik ütles, et osaliselt süüdi mõistev otsus teda täielikult ei rahulda. «Õigeks mõistvas osas rahuldab, süüdi mõistvas osas mitte,» ütles Allik.

Ta ütles, et pigem oli ta valmis süüdi mõistvaks otsuseks. «Alati tuleb valmistuda halvimaks,» ütles ta. 

Küsimusele, mida teeks ta teistmoodi, kui saaks aega tagasi keerata, vastas Allik järgnevalt:

«Esiteks selline huvide konfliktiteema on laiemalt õhus. Lihtsalt paljudes era- ja avalikusektori organisatsioonides on see reguleerimata. 

Teiseks, igasugused töövormid tuleb formaalselt vormistada. See oli meie süüdimõistva osa nõrk koht,» ütles osaliselt süüdi mõistetud PERHi endine juht Tõnis Allik. 

Allik lisas, et kasutavad võimalust otsus edasi kaevata. «Otsus on ju siiski üsna karm. Kindlasti apelleerime edasi,» ütles ta.

Süüdistus

Süüdistuse järgi sõlmis raviasutus mitmel korral riigihanke läbiviimise tulemusel lepingu süüdistuse saanud osaühinguga. Vastutasuks sai PERHi juht mitmel korral käia äriettevõtte kulul Saksamaal toimuval Oktoberfesti üritusel.

Lisaks sellele süüdistas prokuratuur Allikut ja Kilki kelmuses ja omastamises. Süüdistuse kohaselt käisid mehed PERHile infosüsteemide arendustöid teinud tarkvarafirma AS Helmes kulul ja teadmata lisaks lubatud tööalastele välisreisidele koos pereliikmetega ka puhkusereisidel.

PERHi endine juht Tõnis Allik rääkis aga kohtule, et tegi ASile Helmes kolme projekti käigus 195 tunni ulatuses tööd ja sai selle eest vormistamata tasuna vastu erareiside kulude katmist. Kohtunik pidas seda juttu naeruväärseks. «Miks Te ei tahtnud lepingut sõlmida? Te ju suure haigla juhina teate, kuidas need asjad käivad,» lausus kohtunik. 

Altkäemaksu võtmises süüdistatud PERHi toitlustusjuht ja P. Dussmann Eesti OÜ ning selle juhatuse liige sõlmisid prokuratuuriga kokkuleppe.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles