Salme muinaslaeva matmisversioon variseb koost

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised väljakaevamised Salmel.
Arheoloogilised väljakaevamised Salmel. Foto: Liis Treimann.

Kui algselt püsis põhiversioonina, et Salme muinaslaev võidi rituaalmatuse käigus matta koos hukkunud meestega, siis tänaseks selgunud faktid lükkavad selle teooria ümber.

«Väljakaevamised selgitasid, et laev on jooksnud rannaliiva ja see seab suure kahtluse alla hüpoteesi, et tegu võis olla matusega,» osutas Salmel muinaslaeva kaevamistöid juhtinud Tartu ülikooli arheoloogiadoktorant Marge Konsa ajalehele Meie Maa.

«Nüüd on selgunud, et laeva ei ole maapinda kaevatud, nagu algselt arvati.»
Väljakaevamiste viimasel päeval, esmaspäeval, kaevati ristprofiil läbi laeva vööriosa.

«Avanenud kihtide pilt näitas, et rannasetted ulatuvad vahetult vastu parrast. Seega on nüüd kindel, et laev ei ole maapinda kaevatud, vaid see on rannamadalikule sõitnud. Endiselt on lahtised hüpoteesid surnute laeva sattumise kohta,» rääkis Marge Konsa.

Tema sõnul ei saa aga ka matmisversiooni veel täiesti maha kanda, sest võimalik, et mehed maeti rannas olevasse paati.

«Luude analüüs on praegu pooleli, see peaks kuue mehe surmaloosse selgust tooma,» viitas Marge Konsa. Esmaspäeval tehakse leitud laevapuidu analüüs.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles