ELi eelarvemaraton sai lõpuks läbi (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu 2018. aasta eelarve.
Euroopa Liidu 2018. aasta eelarve. Foto: graafika: Alari Paluots

Euroopa Parlament kiitis tänasel hääletusel heaks Euroopa Liidu 2018. aasta eelarve, milles Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana aitas kokkuleppele jõuda.

«Pärast äsjast Euroopa Parlamendi hääletust on meil 2018. aastaks ELi eelarve: ülesanne täidetud!» teatas Eesti rahandusministri eriesindajana Euroopa Liidu eelarve küsimustes Märt Kivine oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol.

Hääletusel toetas eelarve sellisel kujul vastuvõtmist kohal viibinud 646 saadikust 295, vastu oli 154, erapooletuks jäi 197 saadikut.

«Ma olen kindel, et me saavutasime hea ja tasakaalus tulemuse, mis lubab ühendusel tegutseda ja reageerida vastavalt erinevatele vajadustele,» lisas Kivine liidunõukogu pressiteate vahendusel.

Eesti eriesindaja ELi institutsioonide juures Matti Maasikas, kes eile parlamendi ees varem kokku lepitud eelarve ettepanekut kaitses, ütles, et kokkulepe saavutati tänu liidunõukogu ja parlamendi kompromissivalmidusele ning soovile leida üksmeel.

Matti Maasikas eile Euroopa Parlamendi ees.
Matti Maasikas eile Euroopa Parlamendi ees. Foto: Eesti välisministeerium

«Juba kolmandat aastat järjest õnnestus eelarve kokku leppida nii, et selleks polnud vaja teist läbirääkimisvooru,» ütles Maasikas välisministeeriumi pressiteate vahendusel. Maasikas rõhutas eelarves rändele- ja julgeolekuküsimustele lisatud summasid, samuti tõi ta välja ka innovatsioonile, majanduskasvule, tööhõive edendamisele ning strateegilise kommunikatsioonile eraldatud raha.

Eelarve vastuvõtmine sai võimalikuks tänu varem Brüsselis toimunud lepituskohtumisel ELi Nõukogu ja Euroopa Parlamendi vahel saavutatud kokkuleppele, milleni jõuti 19. novembri hommikutundidel.

Vasakult: Euroopa Parlamendi esindaja Siegfried Muresan‏, Eesti rahandusministri eriesindajana ELi eelarve küsimustes Märt Kivine ja pressiesindaja Jüri Laas 19. novembri varahommikul Brüsselis toimunud pressikonverentsil.
Vasakult: Euroopa Parlamendi esindaja Siegfried Muresan‏, Eesti rahandusministri eriesindajana ELi eelarve küsimustes Märt Kivine ja pressiesindaja Jüri Laas 19. novembri varahommikul Brüsselis toimunud pressikonverentsil. Foto: Europa Liidu Nõukogu

«Võitjad olid kõik need, kes olid kokkuleppe osalised. Kaotajad olid kõik need, kes lootsid, et EL ei suuda kokku leppida ja tekib järjekordne kriis,» ütles Kivine toona vastuseks Postimehe küsimusele, kas kokkuleppe puhul saab rääkida võitjatest või kaotajatest või oli see ELile iseloomulik keskpõrandale-kokku-lahendus.

Tänane europarlamendi heakskiit lõpetab pika protsessi. Eelarvevaidlused on kestnud üle poole aasta ja Eestil tuli nõukogu eesistujana eri arusaamad kokku sõlmida. Kuigi Eesti oli eesistujana eelarveprotsessis kuulaja, lepitaja, ettepanekute tegija ja lahenduste pakkuja rollis, on Maasikas ja Kivine hinnanud kokkulepet Eestile rõõmustavaks.

«Mitte kordagi ei väljunud need erakordselt keerulised protsessid nö kontrolli alt. Me teadsime täpselt mida ja kuidas teha. Ettevalmistustöö oli kestnud mitu kuud,» kirjeldas Kivine Postimehele Eesti meeskonna tehtud tööd eelarve vastuvõtmise nimel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles