Ministeerium: segaduse põhjustas vabaühenduste suutmatus kokku leppida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsleri hinnangul diskrimineeris sotsiaalminister Peep Mardistet seepärast, et ta kuulus parteisse.
Õiguskantsleri hinnangul diskrimineeris sotsiaalminister Peep Mardistet seepärast, et ta kuulus parteisse. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Sotsiaalministeeriumi selgitusel tulenes Peep Mardiste väidetava poliitiline diskrimineerimine segadusest, mille põhjustas vabaühenduste suutmatus omavahel ühises kandidaadis kokku leppida. Vabaühenduste liit tunnistas oma viga.

«Sotsiaalministeerium peab kahetsusväärseks, et vabasektori ühenduste omavaheline suutmatus kokku leppida ühises kandidaadis Euroopa Liidu majandus- ja sotsiaalkomitee (EMSK) liikmeks, on tänaseks viinud olukorrani, kus õiguskantsler pidi kujundama oma seisukoha,» märkis ministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik.

Nõmmik rõhutas, et sotsiaalministeerium on alati lugu pidanud kaasamise põhimõttest ja ka vaidlusaluse EMSK kodanikuühenduste rühma kandidaatide nimetamise menetluses soovis ministeerium, et sotsiaalpartnerid ning huvirühmad lepiksid liikmete esitamises omavahel kokku.

«Sealjuures olid huvirühmad ise varasemalt kokku leppinud komitee liikmete nimetamise printsiipides. Kahjuks MTÜ-d ise kokkuleppele ei jõudnud ja kõiki esitatud kandidaate ei toetatud. Seetõttu tegid MTÜ-d ministeeriumile alternatiivettepaneku langetada ise kandidaatide osas otsus,» kirjeldas pressiesindaja toimunud.

«Arvestades osapoolte eriarvamusi, samuti asjaolu, et tegemist on majandus ja sotsiaalkomiteega ning majanduspoliitika valdkonna esindaja osas oli kokkulepe olemas, esitas ministeerium valitsusele kinnitamiseks Eesti Puuetega Inimeste Koja esindajana Meelis Joosti, katmaks eelkõige sotsiaalküsimusi. Peep Mardistele pakuti asendusliikme kohta, millest härra Mardiste kahjuks keeldus.»

Sotsiaalministeerium loodab jätkuvalt heale koostööle vabaühendustega ja usub, et tulevikus suudavad Eesti Mittetulundus- ja Sihtasutuste Liidu liikmed kujundada ühise seisukoha nii enda kui Eesti huvide eest seismiseks, lisas Nõmmik.

«Kui õiguskantsler leiab, et EMSK-i kodanikuühenduste rühma kandidaatide nimetamise menetlust on võimalik paremaks ja selgemaks muuta, on sotsiaalministeerium valmis seda tegema,» kinnitas ta.

Liit tunnistab viga

Vabaühenduste liit (EMSL) kinnitas, et sotsiaalminister Hanno Pevkur tugines kandidaatide määramisel partnerite soovitustele. EMSL nõukogu liige Maarja Mändmaa tunnistas liidu vastutust kandidaatide valimisel.

«Leiame jätkuvalt, et vabaühenduste esindajad peaksid olema parteipoliitiliselt sõltumatud, aga see kriteerium sai halvasti seatud ja rakendatud,» tõdes Mändmaa. «Me pidanuks nõudma ministeeriumilt avalikku konkurssi ja suuremat läbipaistvust valikul, ent kui ühena nõu andnutest oma viga mõistsime, olid kandidaadid valitsuses juba kinnitatud ja me saime vaid tunnistada eksimust ministeeriumile ja Eestimaa Looduse Fondile mullu juunis saadetud kirjas.»

«Meil on kahju, et kõnealune juhtum leidis aset meie kaasabil ja läks vastuollu väärtustega, mida nii EMSL kui sotsiaalministeerium peaksid hoopis kaitsma,» märkis Mändmaa.

Õiguskantsler Indrek Teder leidis täna, et sotsiaalministeerium diskrimineeris Peep Mardistet tema poliitiliste veendumuste tõttu, kui ei nimetanud teda euroliidu majandus- ja sotsiaalkomitee liikme kandidaadiks seepärast, et ta kuulus parteisse. Õiguskantsleri hinnangul põhiseadusega vastuolus kandidaatidele esitatud nõue, et nad peavad olema poliitiliselt määratlemata.

Tederi hinnangul jäeti Mardiste kandidaadiks nimetamata, kuna ta oli erakonna liige ning sotsiaalministeeriumi hinnangul ka tegevpoliitik. Õiguskantsler saatis sotsiaalministrile soovituse vabandada avaldaja ees tema õiguste rikkumise pärast ning muuta võrdse kohtlemise seadust, et tagada isikute õiguste tõhusam kaitse diskrimineerimise vastu sarnastesse esinduskogudesse nimetamise korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles