Reisime New Yorki: elust pulbitsevas linnas ei pea aastavahetus sugugi kallis olema (1)

Marge Taivere
, Reisihuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Clarence Holmes Photography / Alamy/Vida Press

«Üksinda kodus», «Visa hing», «Seks ja linn», «Sõbrad» ning lugematu hulk teisi filme ja seriaale on leidnud aset New York Citys just aastavahetusel. Üks mõnusamaid hetki selle linna külastamiseks ongi aastavahetuse paiku.

New York Citys asuvad maailmakuulsad turismiatraktsioonid nagu Times Square, Central Park, Empire State'i pilvelõhkuja, Wall Streeti börsikants, Metropolitani kunstimuuseum, mitmesugused sillad, Vabadussammas ja muidugi Manhattani siluett. New Yorgist võiks lausa raamatu kirjutada, kuid seekord võtaks fookuse just jõulude ja aastavahetuse ajale. See on aeg, mil linn on ehitud kõige kaunimasse valgusrüüsse ning inimesed on pühadeelevust täis.

Empire State Building
Empire State Building Foto: Alessandra Albanese/ Vida Press

Kindlasti tuleks külastada Rockefelleri keskuse jõulupuud. Sel aastal tuuakse kohale kümnetonnine Norra mänd, mida hakkab kaunistama ligi 45 000 LED-valgustit. Siin lähedal saab ka uisutada ning külastada jõuluturgu, kus tõelise pühademeeleolu loovad inimesed ja dekoratsioonid. Jõulupuu pannakse üles 29. novembril ning võetakse maha uue aasta 7. jaanuaril.

Rockefelleri väljaku jõulukuusk
Rockefelleri väljaku jõulukuusk Foto: Andres Kudacki/AP/SCANPIX

Aastavahetusel võiks vältida kõikide klišeede kohtumispaika Times Square'i. See maailmakuulus väljak pannakse üsna karmi turvakontrolli alla juba päev enne vana-aastaõhtut. Aastavahetuse hetkel koguneb sinna tohutu hulk inimesi ning üheskoos loetakse sekundeid uue aasta alguseni ning vaadatakse, kuidas kuulus Times Square'i pall kõrgelt alla langeb. Siiski on palju mõnusam veeta aastavahetus paadisõidul, kust avaneb vaade kogu Manhattani ning Brooklyni ilutulestikele. Hea mõte on ka hakata enne uut aastat Brooklynist mööda silda Manhattani poole kõndima.

Paadisõit talvisel Hudsoni jõel
Paadisõit talvisel Hudsoni jõel Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix

Esimesel jaanuaril lähevad endast lugupidavad inimesed Central Parki uue aasta viie kilomeetri või kümne kilomeetri jooksule. Võimalik on ka ühiselt Coney saarel Atlandi ookeani talisuplema minna. Kes nii sportlik pole, sellele soovitaks Chelsea turult amps võtta ning High Line'ile jalutama minna. Tegemist on endise kõrgendatud raudteega, mis nüüd on kujunenud urbanistika arhitektuuri sümboliks. 

Central Park
Central Park Foto: dbimages / Alamy/ Vida Press

Üks ilusa ilma tegevus on Ellise saare külastamine, mis oli esimene punkt kuhu omal ajal kõik Ameerikasse saabujad tulid. Sealsamas kõrval on ka kuulus Vabadussammas.

Ellise saar ja Vabadussammas New Yorgis
Ellise saar ja Vabadussammas New Yorgis Foto: Trevor Collens / Alamy/Vida Press

Teisel jaanuaril avatakse juba kõik poed ning sealsed allahindlused on väga korralikud. Kelle eesmärgiks on ostlemine, võiks ette võtta tunnise bussisõidu ning minna Woodbury linnakusse. See on natukene linnast väljas asuv kõikide maailmakuulsate rõivabrändide kodu, kusjuures siit saab neid eriti soodsa hinnaga.

Loomulikult ei saa minna New Yorki ilma, et maitseks nende maailmatasemel pitsat. See roog omandab siin veidi teise tähenduse – New Yorgi versioon parimast pitsast on üle papptaldriku ääre ulatuv suur pitsalõik, mis koosneb vaid koorikust, juustust ja tomatikastmest. Kui midagi peenemat tahta, siis soovitan teha korraliku kodutöö, sest siin asub ligi sada Michelini tärniga restorani. Kuna konkurents on kõva, pakutakse siin hea hinnaga komplektlõunaid. Üks hea näide neist on Central Parki vastas olev kolmetärniline Jean George restoran. Omamoodi huvitava kogemuse saab, kui osaleda ühel paljudest toidutuuridest, kohalikud on nendega palju vaeva näinud ning jagavad meelsasti külalistega häid toidukohti.

New Yorki pitsa
New Yorki pitsa Foto: Ben Rosenzweig/REX/Vida Press

Manhattan pakub tegevust nädalateks kui mitte kuudeks, kuid siiski võiks külastada ka Brooklynit ja Bronxi. See linn on lummav mistahes aastaajal ning tema igas mõttes mitmekihilisus meelitab siia rohkelt turiste. Hea on teada, et enamikus muuseumites on soovitatav tasu ehk võib maksta ka oluliselt vähem. New York võib olla kulukas, eelkõige just ööbimise osas, kuid õnneks on linnas ka rohkelt tasuta tegevusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles