Josing: riik, lase ettevõtjatel tegutseda, mitte ära tõmba neil vaipa alt! (6)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing
Marje Josing Foto: Mati Hiis/Õhtuleht

Eesti Konjunktuuriinstituudi peadirektori ja majanduseksperdi Marje Josingu sõnul peaks riik ettevõtjaid rohkem hindama ning selle asemel, et nende teele pidevalt tõkkeid panna, tuleks lasta neil unistada ja vabamalt tegutseda. 

Kuigi meil kipub tihtipeale nappima müügi- ja turundusoskusi ning välisturgude hõivamise võimekust, kiitis Josing kiitis Eesti tööstusfirmasid, mis on viimase 10–15 aasta jooksul tublisti kasvanud. «Aga siin kõrval on minu soov lihtsalt see, et riik laseks neil normaalselt tegutseda. Tuleb aru saada, et nii väikses riigis nagu Eesti, on ettevõtjatel raske, kuna turg ja võimalused on piiratud,» rääkis Josing Tööstuse Äriplaani konverentsil.   

«Selle asemel, et neile pidevalt tõkkejooksu korraldada, tuleks ettevõtjatel lasta unistada ja tegutseda. Praegu kipub rohkem nii olema, et ettevõtjatel läheb hästi valitsuse tegevusest hoolimata,» lisas majandusekspert.  

Ta juhtis tähelepanu, et kuigi valitsus taob endale tihti vastu rinda ja räägib, kui palju head nad ettevõtjate jaoks teevad ja kui palju toetusi jagavad, tuleks riigil hoolikamalt jälgida, et nad oma sekkumisega liiga ei teeks ja maksumuudatustega vaipa alt ei tõmbaks. «Ettevõtja võib teha väga head pikaajalsied äriplaanid, aga siis lajatab valitsus uute maksudega ja äriplaan lendab vastu taevast.»  

Josing soovitas meie valitsusel vaadata teiste riikide tegevust ja otsuseid, mis meie ettevõtteid puudutavad. «Nii saame säilitada enda konkurentsivõime. Kui meie aga teeme sisendihinnad ettevõtjate jaoks kallimaks, siis ei püsi me enam konkurentsis, siis on meil naaberriikidesse keeruline müüa,» ütles ta.

Konjunktuuriinstituudi hinnangul on Eesti majandus ja tööstussektor siiski kasvutsüklis. Majandusnäitajad on paranenud, aga see ei tähenda seda, et kõigi sektori ettevõtetel võrdselt hästi läheks. «Oluline ongi see, et riik käituks mõistlikult ega segaks oma tegevusega ettevõtlust.»

Marje Josing arutas Äripäeva korraldatud tööstuskonverentsil koos Estanc OÜ juhi Mihkel Tammo ja Interchemie werken de Adelaar Eesti ASi omaniku ja juhi Veiko Salustega teemal «Millele mängida – majanduse kasvule või langusele?»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles