Politoloog: valimisringkonnad vajavad kosmeetilist korrigeerimist, mitte uut süsteemi (1)

Kadi Raal
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Rein Toomla
Politoloog Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Valimisringkonnad vajaks hoopis kosmeetilist korrigeerimist, mitte täiesti uut jaotust, arvab Tartu ülikooli politoloog Rein Toomla, kelle hinnangul on ainsaks murelapseks Raplamaa. 

Eilne Postimees kirjutas, et riigikogu põhiseaduskomisjon on algatanud arutelu valimisringkondade muutmiseks 2023. aasta valimisteks.

Kaalule on jäänud kolm realitslikku varianti. Kõige tõenäolisem neist on on, et senisest 12 valimisringkonnast saab seitse, millest kahes jagataks välja 13 ja viis 15 mandaati. Teise variandi järgi loodaks kümme ringkonda, kus ringkondade suurus varieeruks kaheksast 12 mandaadini. Kolmanda variandi järgi oleks ringkond 16, mis tähendab, et ainuüksi Tallinnas tekiks viis ringkonda.

Mida suuremad on ringkondade mandaatide arvud, seda lihtsam on seal riigikogusse pääseda ka väikestel erakondadel, selgitas Toomla. Ta ei usu, et riigikogu, kes seaduse vastu peab võtma, oleks huvitatud, et ülejärgmises riigikogus oleks rohkem erakondi. 

«Kõik võivad ju rääkida, et konkurents on edasiviiv jõud ja muud sellist loba, aga kui asi läheb tegelikuks otsustamiseks, siis ma kujutan ette, et riigikogu erakonnad tõmbavad sellele ikka väga tugeva piduri peale,» ütles ta. 

Toomla valimisringkondade ebavõrdsuses probleemi ei näe ega näe mõtet selle üle juuksekarva neljaks ajada. Tema hinnangul tuleks uute ringkondade loomise asemel hoopis korrigeerida praegust süsteemi, kust ainsana torkab silma Harju- ja Raplamaa 14 mandaadiga.

Harjumaa võiks politoloogi meelest pooleks jagada ning Raplamaa emma-kumma poolega liita. «Ainus küsimus ongi, mida selle Raplamaaga teha,» ütles Toomla.

Muudatusi planeerides tuleb mõelda ka valijale, lisab Toomla. Teoreetikud on juba aastakümneid veendumusel, et valija seisukohalt on mõistlikud väikesed valimisringkonnad. Ideaalses ringkonnas on umbes viis mandaati, sealt edasi on valijal juba liiga keeruline nimekirjades orienteeruda. Selles valguses tuleks ringkondasid hoopis väiksemaks teha, leidis Toomla. 

Loe veel: 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles