Praljak suri tõenäoliselt kaaliumtsüaniidi joomise järel (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad kindral Slobodan Praljaki mälestuseks Zagrebis.
Küünlad kindral Slobodan Praljaki mälestuseks Zagrebis. Foto: STRINGER/AFP

Hollandi prokuratuur teatas reede õhtul, et Slobodan Praljak suri tõenäoliselt kaaliumtsüaniidi joomise järel saadud südamerabandusse.

"Esialgsed uurimistulemused näitavad veres kaaliumtsüaniidi, mis põhjustas südamerabanduse," kirjutati avalduses.

Hollandis alustati reede hommikul sõjaroimades süüdistatud ja kohtupingis mürki joonud Praljaki lahkamist. Lahkamine viiakse läbi Haagis, Hollandi Kohtuekspertiisi Instituudis.

"Kaks Horvaatia eksperti viibivad (lahangul) vaatlejatena ICTY (ÜRO Endise Jugoslaavia Rahvusvaheline Kriminaaltribunal) palvel," ütles Hollandi prokuratuuri pressiesindaja Vincent Veenman.

Praljak oli üks Bosnia horvaatide poliitika- ja sõjaväejuhtidest, kes asusid naaberriigi Horvaatia toel 1992.-95. aasta sõja ajal Bosnia vägede vastu ning üritasid moodustada relva toel Bosnias rahvuslikult ühtset horvaadi piirkonda.

Praljak võttis ÜRO sõjaroimakohtus mürki protestiks 20-aastase vanglakaristuse vastu.

Horvaatia kavatseb pärida ÜRO endise Jugoslaavia sõjakuritegude tribunalilt aru sel nädalal aset leidnud juhtumi kohta, kus Praljak jõi kohtusaalis mürki ja suri, ütles reedel justiitsminister Dražen Bošnjaković.

Minister ütles neljapäeva õhtul Horvaatia riigitelevisioonis, et juhtunu puhul on palju segaseid asjaolusid, näiteks kuidas mürk kohtusaali sattus ja miks arstiabi päralejõudmine nii palju aega võttis.

Rahvusvaheline sõjaroimatribunal (ICTY) jättis kolmapäeval jõusse Praljaki 20-aastase vanglakaristuse aastatel 1992-1995 Bosnia sõja ajal sooritatud kuritegude eest. Hetk pärast otsuse teatavakstegemist jõi süüalune mürki.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles