Laevakaitsjate kohtuotsus lükkas ümber kõik prokuratuuri süüdistused (5)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsjate vabastamine.
Eesti laevakaitsjate vabastamine. Foto: ARUN SANKAR/AFP

India kohus avaldas laupäeval vanglast vabastatud laevakaitsjate kohtuotsuse täisteksti, milles on kirjas, et mehed tuleb vabaks lasta ning tagastada neile dokumendid ja raha.

India kohus mõistis nädala algul õigeks kõik neli aastat tagasi kinni peetud 35 laevakaitsjat, kelle seas oli ka 14 eestlast: Renee Tõnissaar, Igor Blinkov, Raigo Kustman, Vladislav Korsunov, Lauri Ader, Alvar Hunt, Denis Suhhanov, Igor Totrov, Roman Obeltšak, Kristo Koha, Aleksei Tutonin, Dmitri Pappel, Aivar Jõgiste ja Andrei Gortšagov. 

Laupäeval avaldatud kohtuotsus on täpselt saja lehekülje pikkune ja seal on lahti kirjutatud kõik, milles laevakaitsjad eelmises kohtuastmes süüdi mõisteti. Mullu jaanuaris tehtud kohtuotsuses pandi meestele süüks keelatud relvastatud alusega India territoriaalvetesse sisenemine, relvade omamine ja relvalubade puudumine. Nad pääsesid toona vaid kahest süüdistusest: relva omamisest mitteteatamisest ning ettekavatsetud kuriteost. 

Seega oli üks oluline arutluskoht kohtuprotsessis see, kas Sierra Leone lipu all sõitev piraaditõrjelaev Seaman Guard Ohio oli ikkagi India territoriaalvetes või mitte. Kohtu lõplik seisukoht oli, et prokurör ei suutnud laeva viibimist territoriaalvetes tõendada ja isegi kui laev oleks olnud India vetes, oleks rahvusvaheline mereõigus taganud sellele õiguse rahumeelseks läbisõiduks (Right of Innocent Passage). Lisaks näitasid kohtu hinnangul tõendid, et Seaman Guard Ohio oli hädaolukorras, sest kütus hakkas lõppema ja laeva kapten ootas diislit ja edasisi juhiseid. Relvade osas käis peamine vaidlus selle üle, kas laevalt leitud kuus relva on Indias keelatud või mitte, nimelt on automaatrelvad Indias tsiviilkäibes keelatud. Kõrgem kohus tugines selles küsimuses eksperdi hinnangule ja jäi seisukohale, et leitud relvad on poolautomaatsed. Süüdistus relvalubade puudumise kohta ei ole kõrgema kohtu otsuse kohaselt aga üldse asjakohane, kuna laeval ei olnud kavatsust Indiasse sõita.

Kohus andis korralduse mehed vabastada ning tagastada neile kuuluvad dokumendid ehk passid ja nende meremehe passid ning raha, mis nad on kohtukuludeks maksnud. «Süüdistuse esitaja ei ole suutnud tõestada, et vaidlusalune laev tegeles riigi rahu, korda või julgeolekut kahjustavate tegevustega,» seisab kohtulahendis.

Ka selle kohtuotsuse puhul paistab silma, et nimed on dokumendis valesti kirjutatud.
Ka selle kohtuotsuse puhul paistab silma, et nimed on dokumendis valesti kirjutatud. Foto: Kuvatõmmis

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste kõrval ka 23 välismaalast – 14 eestlast, kuus britti ja kolm ukrainlast. Sama aasta detsembris esitati kinnipeetud meeskonnale süüdistus.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 2016. aasta 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse. Selle otsuse kaebasid laevakaitsjad mullu 27. jaanuaril edasi.

Madurai kohus mõistis esmaspäeval õigeks kõik 35 laeva Seaman Guard Ohio pardal olnud meest ning nad vabanesid sama päeva pärastlõunal.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles