Saksa erakond AfD valis juhid (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jörg Meuthen ja Alexander Gauland üksteist õnnitlemas.
Jörg Meuthen ja Alexander Gauland üksteist õnnitlemas. Foto: Michael Sohn/AP

Saksa parempopulistliku erakonna Alternatiiv Saksamaale (AfD) delegaadid kogunesid laupäeval kahepäevasele kongressile, kus valisid oma juhtideks Alexander Gaulandi ja Jörg Meutheni.

AfD võitis septembris 13 protsenti häältest ja pea sada mandaati. See oli erakonnale suur võit ja teetähis Saksa sisepoliitikas, sest Teise maailmasõja järel polnud ükski paremäärmuslik jõud parlamenti saanud.

Valimiste järel raputas AfD ladvikut vaidlus erakonna marurahvuslaste ja mõõdukamalt meelestatud jõudude vahel. Päevi pärast valimisi lahkus ametist erakonna kaasjuht Frauke Petry, kes moodustas oma partei. Pärast seda jätkas Meuthen üksi.

Kongress toimub Saksamaa põhjaosas Hannoveri linnas ja seal arutlusele tulevad algatused ilmestavad ka erakonna edasisi prioriteete.

Algatuste seas on üleskutse keelustada Saksamaal poisslaste ümberlõikus, mis on tavapraktika moslemite ja juutide seas, ning mõista hukka parlamendis heaks kiidetud antisemitismi määratlus, mida AfD peab "sõnavabadust piiravaks".

Erakonda tabas hiljuti ka pahameeletorm, kui see ärgitas Saksamaad viivitamatult saatma Süüriasse tagasi kümneid tuhandeid põgenikke, väites, et "suur osa" kodusõjas riigist on nüüd põgenikele naasmiseks turvaline.

Kongressi algust üritasid takistada sajad AfD vastased, kes tõkestasid kongressipaika viivad teed istumisstreigiga. Pärast mõnda kähmlust protestijatega lasi politsei nende laialiajamiseks käiku veekahuri. Kähmlustes sai viga mitu politseinikku ja üks meeleavaldaja.

Hiljem marssis läbi Hannoveri kesklinna üle 6500 inimese, kes avaldasid toetust kantsler Angela Merkeli liberaalsemale migratsioonipoliitikale. Laupäeva õhtu paistis linnas siiski rahumeelselt mööduvat, edastas Yle.

2013. aastal asutatud erakond on esindatud Saksa 16 liidumaa parlamendis 14-s, kuid peavoolu erakonnad ei soovi sellega riiklikul tasandil valitsusse minna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles