Texase osariigi vanglad peavad Shakepeare'i sonette ohtlikumaks kui «Mein Kampfi»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatupoodnik Hitleri «Mein Kampfi» sirvimas.
Raamatupoodnik Hitleri «Mein Kampfi» sirvimas. Foto: Michael Dalder/Reuters/Scanpix

Ühendriikide Texase osariigi vanglates keelatud raamatute hulka kuuluvad muuhulgasMonty Pythoni «Big Red Book», Pulitzeri kirjandusauhinnaga pärjatud «The Color Purple», kuid Adolf Hitleri «Mein Kampf» ja kaks Klu Klux Klani juhtivtegelase David Duke’i teost nimekiri ei sisalda, vahendab Guardian. 

Osariigi ligi 150 000 vangi jaoks on heaks kiidetud 248 281 raamatut, keelatud on 10 073 teost. Keelatud raamatute hulka kuuluvad ka Shakespeare’i sonettide kogum, lasteraamat «Where’s Waldo» ja Homer Simpsoni «Väike laiskuseraamat»

Saatanliku piibli esimene osa ja 100 armastuse ja iha poeemi on lubatud, seda on ka James Battersby «Adolf Hitleri pühamik», mida kirjeldatakse Amazoni ostu-müügikeskonnas kui neonatsismi piiblit.

Mis on ja mis ei ole Texase vanglates lubatud, otsustavad nende saadetiste osakonna töötajad. Paljud raamatud on kinnipeetavatele keelatud mitte nende sisu, vaid näiteks kaante tõttu, sest osasid kõvade kaantega raamatuid kasutatakse keelatud esemete vanglasse smugeldamiseks.

Põhjused, miks mõni raamat ära keelatakse on näiteks: lõhkeainete valmistamise õpetus, ebaseaduslike aktide nagu vägistamise, insesti või alaealisega vahekorras olemise kirjeldamine, nekrofiiliast või sidumismängudest kirjutamine.  

Mõned graafilised romaanid nagu «Elavad surnud» või «Troonide mäng» on keelatud, sest nad sisaldavad seksuaalseid akte või alastust. EL Jamesi skandaalsed «50 halli varjundi» romaanid on aga lubatud.

Kui vanglaametnikelt Duke’i ja Hitleri raamatute kohta küsiti, ütles Texase osariigi vanglate esindaja Jason Clark, et need ei ole vangla reeglistikuga vastuolus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles