Suurfirmad pakuvad võimalust töö juures silm looja lasta (2)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni on oluline
Uni on oluline Foto: SCANPIX

Unepuudus võib tervist tõsiselt kahjustada ning mõjutada nii üldist heaolu kui vaimuteravust. Kuna uni ja selle puudumine mõjub ka inimese tootlikkusele, on suurfirmad hakanud und ümber hindama ning pakuvad inimestele võimalust töö juures tukastada.

Edukad inimesed, kes pidevalt oma väikesest unevajadusest räägivad, on tõeliselt tüütud, kirjutab the Guardian.

Yahoo endine juht Marissa Mayer saab hakkama nelja tunni ööunega. Apple'i juht Tim Cook on juba hommikul kell 5 jõusaalis, disainer ja režissöör Tom Ford magab öösel kolm tundi.

Huffington Posti asutaja Arianna Huffington on aga oma südameasjaks võtnud une tähtsusest rääkimise, kuna 10 aastat tagasi kukkus ta ise kurnatusest kokku. «Suhtumine, et uni on nõrkadele ja unepuudus on märk tegusast inimesest, on tõeliselt hävitav,» arvas ta.

Unepuuduse käes kannatavad aga kõik, mitte ainult ettevõtete tippjuhid. Neuroteadlase Matthew Walkeri sõnul on tegemist koguni üleilmse unepuuduse epideemiaga.

Keskmiselt magab täiskasvanu Suurbritannias öösel 6 tundi ja 49 minutit, USAs 6 tundi ja 31 minutit ning Jaapanis 6 tundi ja 22 minutit. 1942. aastal tehtud küsitluse kohaselt magasid täiskasvanud toona Suurbritannias keskmiselt 7 tundi ja 50 minutit. Unepuudus läheb arenenud riikidele maksma kuni 2 protsenti SKTst.

Unepuudus võib tervist tõsiselt kahjustada ning mõjutada nii üldist heaolu kui vaimuteravust. Kuna uni ja selle puudumine mõjub ka tootlikkusele tööl, on suurfirmad hakanud und ümber hindama ning pakuvad töötajatele võimalust tukastada.

Google on oma kontoritesse paigutanud magamiskapslid töötajatele, kel vaja silm looja lasta. Pärastlõunane uinak aitab töötulemusi parandada ning ei sega ööund, selgitas psühhiaater ja unespetsialist Rita Aouad. Sellel on aga palju positiivseid mõjusid: tuju läheb paremaks ja meel erksamaks.

Nike peakontoris Portlandis on toad, kus töötajad saavad magada või mediteerida.  Jäätisetootja Ben & Jerry’s on oma töötajatele tukastamisruumi pakkunud juba üle kümne aasta. 

Ettevõtte personalijuhi Jane Goetschiuse sõnul on see üks osa ettevõtte püüdest töötajaid hinnata. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles